Вчера и днес в македонския град Гевгелия баскетболистите на Балкан изиграха първите си два мача от предсезонната им програма, въпректи че бе минала само седмица от началото на подготвителния период. И в двата мача те постигнаха победи над новия член на Първа лига на Македония Блокотехна.


В първата среща вчера те се наложиха  с 87-77 /17-24, 21-28, 29-12, 20-13/. Отборът пристигна в Гевгелия минути преди предварително обявения начален час на мача заради проблеми с пътуването и се наложи да началото на проверката да бъде отложено с двайсетина минути, за да могат зелените да направят загрявката. Това се отрази и на играта им в първите две части. Те бяха спечелени от домакините, като преднината на Блокотехна на няколко пъти достигаше до 16 точки във втората част, а полувремето завърши при резултат 52-38 за домакините.


След почивката балканци  излазоха преобразени и методично започнаха да намаляват изоставането си, като в последната минута на третата четвъртина направиха пълен обрат и след нея вече водеха с 67-64.  Така продължиха и в последните десет минути и спечелиха мача с десет точки разлика - 87-77.  Христо Захариев бе най-резултатен за Балкан с 15 точки, 13 отбеляза сръбският център Игор Кесар, Румен Василев вкара 11.


Във втория мач днес балканци също постигнаха победа - с 81-73 /24-15, 12-15, 17-23, 28-20/. Те започнаха по-добре мача и спечелиха първата четвъртина с 24-15. В началото на втората преднината им достигна до 15 точки при 33-18, но до края на полувремето домакините смъкнаха пасива си до 6 точки - 36-30 за Балкан. В третата част в играта на Блокотехна настъпи подем и македонският тим обърна резултата, като на два пъти повеждаше - първо с 1, след това с 3 точки, и преди последната четвъртина резултатът бе равен - 53-53. След това обаче Балкан си върна контрола върху мача и спечели с 81-73.


В тази среща най-много за победителите отбеляза Дейвид Хоутън - 13, той взе и най-много борби - 7, отне и 5 пъти топката от съперника. Силно игра и Брандън Фортънбъри с 12 точки и 5 асистенции, Отново, както и в първата среща, със самочувствие игра и Румен Василев, който пак вкара 11 точки с 3-3 от тройката. Игор Кесар вкара 10 точки само за 15 минути на полето, тъй като напусна за 5 нарушения в третата четвъртина . С 9 точки и 5 асистенции е гардът Девън Брукс, толкова вкара и Христо Захариев, Венци Петков е с 6 точки, с 5 - Радослав Кочев, 4 има Павел Иванов, с 2 е Здравко Христов. За Блокотехна с 20 точки е Антон Казарновски, 14 вкара Синиша Аврамовски, по 8 добавиха Марян Младеновски и Данило Миятович.


Балкан и Блокотехна, който се понрави с амбициозността си и агресивната игра в нападение и защита,  ще се срещнат отново следващата седмица, когато на 31 август тимът от Македония ще дойде в Ботевград. Старши треньор на тима е познатият на нашите фенове Марян Илиевски, който е идвал в нашия град начело на други отбори.


Автор на амбициозния проект Блокотехна, който е новият член на македонската пръва лига,  е оновният спонсор Томи Главчев. Няколко години той издържаше другия тим от Гевгелия - Кожув, но миналата година се отказа и след това регистрира новия клуб Блокотехна. Именно Главчев построи преди година и нова спортна зала, в която се играха двете контроли с Балкан и в която ще бъдат и срещите от Балканската лига, в която Блокотехна ще бъде участник в предстоящия ясезон.


Според запознати със ситуацията, все още не е ясно дали Кожув ще продължи да съществува и да играе в първата лига. и по този начин 16-хилядното градче, което е на 3 км от гръцката граница, ще има два отбора в шампионата. Те смятат, че това ще стане ясно едва след предстоящите избори в Македония, които са на 15 октомври, и дори прогнозират, че именно изборите  могат да отложат и старта на първенството, което по програма трябва да започне на 17 октомври.


А днес на няколко места в Гевгелия се провеждаше подписка на Граждански инициативен комитет на жители на града, който се обявява против заселването на мигранти и бежанци в Република Македония.