На „Позитано” 20 в София вчера, 04 септември, се проведе тържествен пленум на Областния съвет на Българския антифашистки съюз, посветен на 73-та годишнина от 9 септември 1944 година.
В началото присъстващите изслушаха и обсъдиха отчета на областвата оргавизация на БАС, който беше представен от председателя й Йорданка Кринчева.
„Областният съвет на БАС - София област както и Националния съвет, непосредствено след т.н. „демократични промени” в страната - 1989 г. - преустрои своята дейност, същност, функции и структури. От окръжен комитет на борците против фашизма и капитализма се създаде областна антифашистка организация, която е продължител на окръжните комитети на борците против фашизма и капитализма, но вече е отворена за членство на хората, които са против фашизма и неговите прояви. Тя е масова патриотична, надпартийна организация, предимно се включиха както активните борци, така и наследниците, членове вна БКП, БЗНС, Комсомол, Профсъюзи, жени, членове на Отечествения фронт и безпартийни.
Тогавашният окръжен комитет, с председател партизанката Пенка Андреева, беше отново преизбрана на областната конференция. Незабавно започна преустройството. Избраха се нови градски и общински съвети и дружества по селата. На учредителната областна конференция проведена на 18 май 1991 г. се прие нов Устав, Правилник и ново окръжно ръководство.”
По нататък в доклада се прави пълна ретроспекция на развитието и работата на Областния съвет.
В неговото съдържание намериха своето място и структурите по места.
В поредицата от мероприятия беше отбелязано и проведеното „на много високо равнище и активност разширено заседание на 7 декември миналата година в Етрополе, с участието на областния актив и УС на БАС в лицето на неговия председател Симеон Игнатов. Такива заседания се проведоха в Своге, Пирдоп, Ботевград, Петърч, Костинброд, Годеч, Антон, Копривщица и други.”
„Областната организация на БАС – Софийска област се утвърди, като фактор в цялостния живот на областта, като истинска демократична и патриотична организация  в защита на антифашистката идея, за мир, демокрация, човешки права за социално  справедливо общество, за социализъм, срещу ксенофобията, расизма, десния екстремизъм и тероризъма. Заедно с БСП и другигите леви организации да извършим промяната за ново икономическо развитие,  за просперитета на България.” – завършва доклада.
Освен ръководството на Областния съвет, в пленума взеха участи и председателите на Общинските ръководства, между които и Чавдар Крачунов – председател на Етрополската организация.
След доклада, Пленумът се превърна в тържествено честване на 9 септември 1944 година с доклад от Цека Младенова и слово на проф. Мико Семков. Кръстьо Джерманов сподели свои спомени, като партизанин по това време, за победата на 9 септември 1944 година.
Със ставане на крака и едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите в борбата срещу монахро-фашизма в България. Бяха рецитирани авторови и художествени произведения, изпяха се и тематично свързвани с честването песни.
Приложените към материала снимки допълват картината от работата на Пленума.