В първия учебен ден 16-годишната ботевградчанка Даяна Тинева показа за първи път пред публика свои картини. Откриването на изложбата – графика и живопис, се състоя в зала „Орханиец” на Историческия музей. Даяна е възпитаничка на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”. Затова и преобладаващата част от гостите бяха ученици и учители от гимназията. Директорът на училището – Даниела Колева, също уважи изявата на младата художничка.


Изложбата бе открита от директора на музея Рени Лазарова. Ето какво каза тя за авторката на творбите:  „Когато за първи път я видях, почувствах в нея една увереност и едно много голямо спокойствие, което за мен е учудващо. Тя е само на 16 години. Даяна е един млад творец и има чудесното предимство да знае какво я прави щастлива – рисуването. Не съм изкуствовед и за това искам само да й пожелая да бъде все така търсеща и изразяваща себе си! Да й пожелая да развива и провокира таланта си всеки ден!”.


Думата, разбира се, бе дадена и на Даяна, която накратко разказа за себе си и за сбъдната си мечта – да открие своя самостоятелна изложба. „Обичам да спортувам, но най-вече обичам да рисувам. Малко повече от две години рисуването е част от моя живот.”, сподели тя и благодари на всички присъстващи, за това че са отделили време да разгледат изложбата.


Даяна Тинева съобщи пред аудиторията, че част от картините й вече са продадени, а други е подарила на свои близки. 


Младата авторка благодари на екипа на музея, за това че са открили нейната любов към рисуването и са й дали шанс да я покаже пред повече хора. Тя поднесе благодарност на своето семейство и на най-добрите си приятели за оказаната подкрепа. 


Даяна Тинева изрази своята огромна признателност към учителка си, която непрестанно я насърчава и мотивира да развива своя талант и й дава знания, за да продължи напред. Тя се казва Мария Маринова. Даяна обяви, че една от картините в изложбата е посветила на нея и нейния син, страдащ от детска церебрална парализа. Средствата от продажбата на тази картина ще бъдат дарени за закупуване на лекарства, необходими за лечение на болното момче.