Отборът на Словения стана европейски шампион за първи път в своята история. Във финалния двубой на Евробаскет 2017 тази вечер словенците победиха Сърбия с 93-85 и не оставиха никакво съмнение, че са най-добрият отбор на стария континент. Те не допуснаха нито една загуба в изиграните 9 мача.


Над всички в този мач бе капитанът на Словения Горан Драгич. Той отбеляза 35 точки и заради изявите си и в предишните срещи бе обявен за най-добър играч на Евробаскет 2017. В Топ 5 на шампионата са още неговият съотборник Лука Дончич, Алексей Швед от Русия, Богдан Богданович от Сърбия и Пау Гасол от Испания.


Огромна заслуга за огромния успех на Словения има и националният селекционер Игор Кокошков. Сърбинът с американски паспорт демонстрира изключителни треньорски качества в хода на цялото първенство. Това особено се прояви във финалния двубой, в който той намери по-добри решения от своя колега Александър Джорджевич, най-вече  в критичните моменти на последната четвъртина. Притиснат от контузията на Лука Дончич в средата на третата част, той не се уплаши в решителните последни минути да остави на пейката и видимо изчерпалия се физически и психически лидер на тима Горан Драгич.


Успехът на Словения е абсолютно заслужен. За Сърбия остана среброто, а бронзът бе спечелен от Испания, надиграл за третото място Русия.