Преди повече от половин година Регионалната здравна инспекция даде предписание на „ВиК Бебреш” да предприеме незабавни мерки за намаляване мътността на питейната вода. За решаване на проблема управителят на водното дружество – Цветозар Гаврилов, внесе през май тази година предложение в общината за отпускане на 24 674 лева за закупуване и подмяна на 4 800 броя дренажни дюзи и 150 тона кварцов пясък за филтърния блок на Пречиствателна станция на питейни води „Чеканица”, което бе подкрепено от Общинския съвет.  


„Първото нещо, с което се заехме под постоянния контрол на РЗИ, бе да направим система за постоянно подаване на вода към града, за да можем да изчистим резервоара. В годините назад са правени опити, може би два или три пъти да се изчисти, но така и не се е стигнало до край, тъй като се налагало да спират водата към града, а хората са изразявали недоволство. Заварихме резервоара в окаяно състояние. След като направихме системата за постоянно водоподаване, пристъпихме към почистването му, което продължи около 3-4 дни. Успяхме да извадим всичкия боклук от него”, сподели управителят на „ВиК Бебреш”. 


След като резервоарът бе почистен, Регионалната здравна инспекция започна ежеседмичен мониторинг на качеството на питейната вода. „Проверките показаха, че водата в Ботевград, по всички показатели – е в отлично състояние, с изключение на мътността, която се повишава най-вече при аварии и валежи. Предписанието на инспекцията бе, че задължително преди пречиствателната станция трябва да има утаител. Такъв е имало, но преди години е бил нарязан и продаден за старо желязо. След консултация с проектанта на пречиствателната станция, стана ясно, че и основните филтри на съоръжението не са в добро състояние. Отворихме първия филтър, за да видим какво е състоянието на пясъка и на дюзите в него. Оказа се, че пясъкът въобще не отговаря на изискванията за пречистване. Дали е подменян в годините назад – с такава информация не разполагаме. Всъщност това не беше пясък, а бяха камъни. Оказа се също, че и дюзите са запушени. Затова и филтрите не са изпълнявали своята функция”, сподели още Цветозар Гаврилов. 


Ежеседмичният контрол от страна на РЗИ е продължил до края на миналата седмицата. Пробите са правени в три произволни точки на града. 


„В края на миналата седмица дадохме три последователни проби, които показаха, че водата отговаря на изискванията по показател „мътност”. РЗИ ни изключи от ежеседмичния контрол и влязохме в нормален ежемесечен мониторинг. Всеки път пробоите се взимат от техен представител, присъства и наш, разбира се. Има си определени правила за взимане на проби, които строго се спазват. Между другото искам да вметна, че броят на пробите за пълен мониторинг върху качеството на питейната вода е увеличиен многократно за цялата община. Респективно, в сравнение с минали години, плащанията за контрол са завишени с двеста на сто”, съобщи Гаврилов. 


Управителят на ВиК заяви, че до края на следващия месец ще бъдат подменени и останалите три филтри. „Тогава се надявам да постигнем трайно подобряване на качеството на водата относно показател „мътност”. Но при аварии в старата водопроводна мрежа и там, където има стоманени тръби към крайния потребител, се получава едно замътняване на водата. То си идва от тръбите, няма нищо общо с водата, която се подава в пречиствателната станция. Проблемът с показател „мътност” може да бъде изцяло решен с подмяна на стария водопровод. Във връзка с това искам да напомня, че има внесен проект за подмяна на основния водопроводен пръстен в Ботевград, дори е избран изпълнител, чакат се средства от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Внесени са и проекти за смяна на водопроводните мрежи в петте големи села и се очаква тяхната оценка”, каза още Цветозар Гаврилов.