Общинският съвет даде съгласие общината да поеме краткосрочен общински дълг – тип овърдрафт при спазване на следните условия: срок за погасяване – до шест месеца, считано от датата на подписите на договора за кредит – овърдрафт, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без заплащане на такса;, максимален лихвен процент – 3.3%; годишна такса управление – 0.7%; такса ангажимент върху неусвоената част – 1.00%.


В началото на обсъждането на тази докладна кметът Иван Гавалюгов разясни, че въпросното финансиране може да се извърши само от банката, в която община Ботевград има разплащателна сметка. Кметът уведоми съветниците, че банката, която е обслужвала общината по време на предишното управление, е същата. 


Иван Гавалюгов предложи да бъде променен размерът на дълга – от 1000 000 на 1 180 000 лева, като се аргументира така: „Това е максималният размер, който по Закона за публичния дълг можем да ползваме, тъй като това представлява 15% от средните собствените приходи за последните три години.”.


„Овърдрафт-ът е необходим с оглед на сериозните инвестиции, които общината извършва със собствени приходи. В определени моменти имаме недостиг на средства. И за да не бавим плащанията към фирми-изпълнители, ни се налага да ползваме повече средства, отколкото разполагаме текущо. Тези средства се възстановяват веднага в следващия месец от държавната субсидия, която постъпва ритмично. Що се отнася до постъпленията от местни данъци и такси – през летния период те намаляват по обясними причини. Най-много приходи от данъци и такси постъпват през първите четири месеца на годината, и по конкретно – през март и април, когато се ползват съответните отстъпки, както и в края на годината – ноември и декември, когато изтича срокът за плащане на текущите задължения на юридически и физически лица към общината”, обясни още кметът.  


Изказване по докладната направи Йорданка Лалчева. Тя каза, че ще се въздържи, тъй като смята, че има други банки, които предлагат по-нисък лихвен процент. Според нея общината е трябвало да събере оферти поне от три банки. Лалчева изтъкна и друга причина – трябва да има приета наредба, която да определя условия и реда за поемане на общинския дълг. Тя цитира чл. 19 от Закона за общинския дълг, като подчерта, че се е консултирала с юрист.  


Иван Гавалюгов отговори, че тук не става дума за избор на банка, която да обслужва общината, за да се прилагат разпоредбите по цитирания член. Също така кметът посочи, че условията и реда се определят именно с решение на ОбС. Той напомни на съветничката от ОББО, че и по време на предишното общинско ръководство е поеман краткосрочен дълг – овърдрафт, без да се приема наредба.


Последваха изказвания на Лилов, Кочкова и Йорданов в подкрепа на казаното от Лалчева. Извън темата, Лилов вметна, че Общинският съвет е този, който трябва да се произнесе коя банка да обслужва общината. Като че ли до него не бе стигнало изказването на кмета в началото на дискусията, че "банката, която е обслужвала общината по време на предишното управление, е същата", а тя е избрана с решение на предишния ОбС.  


Край на тягостния спор сложи компетентната намеса на Ирина Григорова – началник на финансовия отдел в общината. Тя разясни, че ако община Ботевград е внесла предложение за отпускане на кредит, без да се уточнява, че става дума да овърдрафт, тогава ОбС е длъжен да спази указанията на въпросния чл. 19. В конкретния случай общината ще ползва овърдрафт, а според Закона за платежните услуги и платежните системи, това е уговорен кредит, при който доставчикът на тези услуги предоставя на потребителя възможност да ползва средства, надвишаващи наличността по платежната му сметка, обясни още Григорова. 


Последното изказване по докладната бе на съветника Тихомир Найденов. Според него условията, които предлага обслужващата банка, са много добри. Той подчерта, че общината няма да има никакви допълнителни разходи, тъй като залогът ще бъде върху собствените приходи. 


Предложението за поемане на краткосрочен общински дълг бе подкрепено от 16 съветници, 8 гласуваха „въздържал се”. 


В хода на обсъждането на тази докладна вниманието на присъстващите в залата прикова изказване на председателя на местния парламент Любомир Лилов. В отговор на кмета на общината, който се обърна към юриста на ОбС да прочете член 19 от Закона за общинския дълг, Лилов обяви, че органът на местното самоуправление няма юрист. В същото време адв. Христо Якимов бе в залата, но не на отреденото му място, а сред публиката. След заседанието стана ясно, че тенденциозно не му е сложен стол там, където би трябвало да седи юристът на Общинския съвет.