Намерението на общината да изтегли кредит-овърдрафт в размер на 3 000 000 лева бе подложено на обществено обсъждане. То се проведе днес в зала 15 на общинската администрация. Присъстваха само общинското ръководство и общински съветници. Зам.-кметът Валентин Ценев уведоми присъстващите за параметрите на заема, който ще бъде поет като дълг по реда на Закона за общинския дълг: максимален размер на дълга - 3 000 000 лева; срок за погасяване - три години, максимален лихвен процент – 6.9%; източници на погасяване - собствени средства на общината  Ботевград; всички други разходи – такси, лихви, неустойки – 0,17%. Кредитът ще бъде обезпечен с учредяване на залог върху общинска собственост и върху собствени приходи на общината, съгласно чл.6 от Закона за общинския дълг.
Валентин Ценев обясни, че в момента общината има револвиращ кредит от 1 000 000 лева, които се използва за покриване на текущи разходи за реализация на европейски проекти. Използваните средства се възстановят, след като се получи субсидията по проектите. „Общината няма да сключва втори договор за кредит. Договорът ще бъде само едни. В случая размерът на кредита се увеличава. Кредит-овърдрафт е най-изгоден за общината, защото във времето, в което не ползваме парите, не плащаме лихва”, допълни зам.-кметът.
Дългът ще се поеме за разплащане на текущи разходи, свързани предимно с изграждане на многофункционалната спортна зала. Това заяви в хода на обсъждането кметът Георги Георгиев. В отговор на питане на общинския съветник Иван Гавалюгов, градоначалникът припомни, че стойността на договора за изпълнение на обекта е 7 020 000 лева. „От тези средства общината се ангажира да осигури половината. В плана за финансиране на капиталови разходи през 2012 год. са заложени 2 000 000 лева от собствени приходи на общината, които ще дойдат от местни данъци и такси или от продажба на общински имоти. Имаме обещание от министър-председателя, че правителството също ще осигури финансова помощ за изграждане на залата”, каза Георги Георгиев. Той припомни още, че срокът за нейното изграждане е 24 месеца, но може да бъде удължен поради лошо време или други причини.
В крайна сметка ОбС ще се произнесе последен дали общината да изтегли кредит-овърдрафт, или не. Ако решението е положително, общината ще започне процедура за избор на обслужваща банка.