Българският баскетбол може да се окаже с три представителя в групите на ФИБА Къп. Изненадващият развой на събитията би могъл да се реализира, въпреки тежката загуба на Берое като гост на Монс (69:88) и драматичното поражение на Балкан от Сомбатхей с 95:96 у дома. Причината за това е отказът на три отбора, които играха в квалификациите на Шампионската лига, да продължат във втория по сила турнир на европейската централа, информира „Тема Спорт”. Става въпрос за испанския Жовентут, шведския Лулея и естонския Калев.


При това положение от ФИБА ще допуснат до груповата фаза на надпреварата три от елиминираните тимове във втория кръг на пресявките, които имат най-добра точкова разлика. Така, може да се стигне до благоприятна въртележка за Берое и Балкан, които да влязат в ролята на „щастливи губещи” и да се присъединят към Лукойл Академик, който вече намери своето място в група Е.


За целта обаче играчите на Любомир Минчев ще трябва да вложат максимум усилия и да спечелят с добра разлика домакинството на Монс в сряда в Стара Загора. Дори да не заличат пасива от 19 точки, те биха могли да се класират, ако бият поне с 10, и да се надяват, че други 7 клуба ще отпаднат с по-лоша точкова разлика.


Същото се отнася и за Балкан. Съставът на Небойша Видич се бори до последната секунда със Сомбатхей в сряда, но отстъпи с 95:96. Зелените от Ботевград обаче запазват реален шанс за класиране, като дори нова загуба, в умерен диапазон в Унгария, би ги изпратила в груповата фаза.


В същото време третият съперник на Лукойл Академик в група Е на ФИБА Къп все още не е ясен. Турският Истанбул ББ падна с 89:90 у дома от Химик, но се очертава доста интересен реванш на 11 октомври, като правилото за щастлив губещ важи в пълна степен и в този случай. Останалите два тима, които ще мерят сили с шампионите в първата фаза на надпреварата, са Динамо Тбилиси и Клуж.