След като в рамките на няколко години летящите дронове за първи път в историята дадоха възможност на милиони от нас свободно да наблюдават и снимат от птичи поглед, сега идва момент да надзърнем и в света на рибите.


Първият любителски подводен дрон вече е факт и е дело на калифорнийска компания, която изглежда подготвя следващия абсолютен хит в аматьорското заснемане.


 


Blueye Pioneer напомня на нещо средно между камера от преди 10 години и малка шевна машина. Има общо три перки, които му позволяват да се движи с до 2.5 метра в секунда под вода, на дълбочина до 150 метра.


Подводният дрон е свързан с кабел за буй, който остава да плава на повърхността и предава сигнали директно към телефона, таблета или компютъра ви. Управлението се случва от мобилно  устройство и е също толкова елементарно, колкото и това при въздушните дронове.Камерата е широкообхватна и заснема в HD формат, като се възползва от специални алгоритми, за да запази реалните цветове при по-голяма дълбочина, където светлината е по-оскъдна.


За разлика от летящите дронове, Pioneer може да плува и снима около два часа с едно зареждане - час и половина повече от любителските модели на DJI.


 


Другото, което го отличава, е цената му - 3500 долара за най-базовия модел. Дронът ще влезе в продажба през януари 2018 г., така че имате достатъчно време да започнете да заделяте от сега - определено ще си заслужава.