Първият шампионат по билярд под вода ще се проведе в Индия, предаде РБК. Участниците са професионален индийски водолаз и негов приятел, професионален играч на билярд. Те решили да проведат уникалния мач, за да попаднат в Книгата на Гинес, където все още няма подобно постижение.

Водолазът Сабир Бакс от щата Ориса и опонентът му Ахсан Ул-Хакю възнамеряват да проведат партията скоро, но точната дата все още не е определена. "Това е първата подобна инициатива в света. Надявам се тя да помогне на щата Ориса да покаже положителната си страна на световната карта. Освен това играта на подводен билярд ще ми помогне да вляза в Книгата на Гинес", заяви 43-годишният Бакс.

Двамата опоненти вече са търкаляли топките под вода – първо в басейн, по-късно и в Бенгалския залив до град Гопалпур, на дълбочина 6 метра. Използвана е малка металическа маса със специални топки, а двамата състезатели са били придружавани от още няколко водолази.

"Тренировката мина успешно, с нетърпение очакваме финалния мач", потвърдиха играчите. Съперниците постоянно обменят опит, като Бакс учи приятеля си да се гмурка, а Ахсан показва тайните на билярдната игра. "Дълбоко под водата можем да се съсредоточим, без да се отвличаме от звуковия фон наоколо", казва аквалангиста. Финалният мач ще се ретранслира в пряк ефир на специален екран, разположен на брега, който ще позволи да се следи случващото се в дълбините на океана, отбелязва БГНЕС.