На днешния светъл православен празник  - Петковден, във Врачеш бе поставено началото на едно хубаво събитие – Фестивал на бъчвата. Както е известното, селото се слави с бъчварския занаят, който днес осигурява препитание на повече от 50 фамилии. Начало на празничната програма поставиха младежкият духов оркестър с диригент Константин Гайдарски и мажоретен състав с художествен ръководител Иванка Христова.

Тържествен водосвет за здраве и благополучие на жителите и гостите на селото отслужи отец Димитър. Последва приветствие от кмета на Врачеш Марин Бончовски. В изказването си той сподели, че днес е един много щастлив ден за него, тъй като се е сбъднала дългогодишната му мечта за празник на бъчвата в селото. Бончовски припомни накратко как се е зародил бъчварският занаят във Врачеш. Той отправи пожелания към именниците и благодарности към всички, помогнали за осъществяване на фестивала – Община Ботевград, Общински съвет Ботевград и редица спонсори. В заключение Марин Бончовски пожела  „на добър час на първия по рода си в България Фестивал на бъчвата и превръщането му в традиционен за село Врачеш.

Благопожелания към жителите и гостите на селото и към самото събитие отправи и общинският кмет Иван Гавалюгов. „Изключително ми е приятно, че имам възможност да участвам в откриването на първия по рода си Фестивал на бъчвата. Убеден съм, че това е началото на една дългогодишна традиция. Врачеш, като едно от най-старите населени места в нашата община и едно от най-големите села в Софийска област, има нужда от този фестивал, има нужда от едно събитие, което да го направи още по-разпознаваемо на национално ниво, а занапред – и на международно”, каза в част от приветствието си кметът на Ботевград.

Събитието във Врачеш уважиха още зам.-кметът Борис Борисов, председателят на ОбС Любомир Лилов и общински съветници.  

За доброто настроение на всички присъстващи се погрижиха самодейци от Народно читалище „Събуждане".  Фестивалната програма продължи с демонстрация   „Как се изработва бъчва”, към която имаше голям интерес. Представени бяха най-възрастният и най-младият майстор, практикуващи бъчварския занаят. Сръчни домакини от Врачеш и майстор Ангел – готвач, подредиха кулинарен базар на характерни за селото вкусотии – баници, ръчно месени хлябове, пита в подница, лютика, търкано и други.
Имаше щанд, на който се предлагаха тениски с логото на фестивала. Те са предоставени от врачешката частна шивашка фирма. Средствата от продажбите ще се използват за подпомагане на някоя от инициативите на кметството, сподели кметът Марин Бончовски.


Времето от 14 до 15:45 часа бе предвидено за забавни игри с бъчви. След това започва концертът на популярния естраден певец Панайот Панайотов. От 17 часа публиката ще има удоволствието да се наслади на изпълненията на група „Етна”. От 18 часа е концертът на Литаковската духова музика. От 19 часа центърът на село Врачеш ще бъде огласен от Северозападняците.


Фестивалът на бъчвата получи одобрението и подкрепата на местните бъчвари. Те показаха това с активното си участие в събитието.


„Хубаво е да има празник на бъчвата, нека се прославим и ние”, каза за botevgrad.com потомственият бъчвар Мартин Йончовски. – Иначе бъчварството е тежък занаят. Затова младите хора нямат особено желание да си изкарват прехраната с него. Имам двама сина. Единият замина за Холандия, а другият работи в София. Търсят бързи пари, каквито бъчварството не може да им предложи. Защото за изработката на една бъчва е необходимо доста време. Преди да се пристъпи към обработка на дървото, то трябва да се изсуши в продължение на година ”, сподели той. По негови думи майсторите на бъчви намаляват, наблюдава се и спад в производството.

„Трудности в бъчварския занаят идват и от недостиг на подходящ дървен материал, а причините за това са масовата сеч в горите и износа на дървесина. Най-добрият материал е странджанският дъб, защото е здрав и гъвкав. Акация също става, но се използва по-рядко. Добре е виното, ракията, уискито да отлежават в дъбови бъчви, както се казва да прегорят. Дървото поема метила, водата…”, разказа още бъчварят.

На въпроса търси ли се продукцията на бъчварите от Врачеш, Мартин Йончовски отговори: „За себе си мога да кажа, че се справям. Прави ми впечатление, че българските изби постепенно се насочват към бъчви, произведени във Франция. Доколкото знам френските търговци на вина им поставят условие: „Ще купувам твоите вина, но искам те да отлежават в моите бъчви.”. Преди време нашата продукция се търсеше основно в Гърция, но сега не е така. Трудно е, но няма да се предаваме!. Сигурно и ние пропускаме нещо. Като че ли не се рекламираме достатъчно добре…”.