При откриването му, треньорът на ВК „Етрополе” Васил Василев припомни кратката история по създаването на турнира:
- След смъртта на председателя на Волейболния клуб Асен Борисов на 14 април 2005 година, се поставя началото на днешния турнир:
- На свое заседание от 11 юли 2005 г. УС на ВК „Етрополе” решава да се организира всяка година турнир в негова памет и да носи името Мемориален турнир „Асен Борисов”.
- Преди три години почина Цанко Цанков - дългогодишен председател на съдийската колегия по волейбол в Етрополе и един от основателите на волейбола в нашия град, както и  бившият състезател на клуба и съдия по волейбол Ивайло Гръбчев.
- Преди две години ни напусна и Димитър Йотов - състезател по волейбол на Етрополе, шампион на България с отбора на Миньор-Бухово.
- Тази година от този свят си отиде и Георги Билев - доайена на волейбола в град Етрополе.
 По тази причина ръководството на клуба взе решение мемориалния турнир „Асен Борисов” от тази година да бъде в памет на петимата наши приятели - Асен Борисов, Цанко Цанков, Ивайло Гръбчев, Димитър Йотов и Жоро Билев.
Със ставане на крака и с едноминутно мълчание присъстващите в залата почетоха тяхната памет.
Днес се проведе ХІІІ-то издание на турнира с участието на отборите на Волейболните клубове „Етрополе” от Етрополе, „Ботев” - Ихтиман и „Град” – Белоградчик.
В 10:00 часа започна срещата между Етрополе и Ихтиман, която завърши с победа на Етрополе с 3:0 /25-16, 25-15, 25-23/.
След официалното откриване на турнира се проведоха и другите две срещи, като
„Ботев”-Ихтиман победи също с 3:0 „Град”- Белоградчик, а „Етрополе”- Етрополе надделя над „Град”- Белоградчик с 3:1 гейма /21-35, 31-29, 25-23 и 25-23/.
Инфарктна се оказа вторият гейм между тези два отбора. Почти през цялото време се играеше точка за точка и се стигна до 31 на 29 точки за етрополските момчета.
Крайното класиране се оформи така:
- І място ВК „Етрополе” – град Етрополе
- ІІ масто ВК „Ботев” – град Ихтиман
- ІІІ място ВК „Град” – град Белоградчик
Купите връчи синът на Асен Борисов – Стефан Борисов.
Бяха връчени и индивидуални награди.