В цяла България ще има вдигане на тарифите, за да може ВиК фирмите да инвестират в мрежата, обясни регионалното министерство


На фона на серията протести, свързани с цените на водата в много региони в България напоследък, вчера заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова се опита задочно да защити новите стойности.
Това е съобразено със социалния праг на поносимост и ще става по нова стратегия, която се очаква да е готова в идните дни, каза тя пред БНР.
Крумова смята, че покачването на цените е неизбежно, тъй като те не са актуализирани от 2012 г.
"Това означава, че ВиК операторите не само не могат да прaвят необходимите инвестиции, но и работят на загуба", изтъкна тя.
Анализът за т.нар. социална поносимост бе подготвен съвместно с експерти на Световната банка. В резултат се оказа, че в София гражданите могат да си позволят да плащат по 10.01 лв. за кубик вода. През 2021 г. прагът за столицата ще стигне 11.44 лв. с ДДС за кубик, сочат разчетите.
Разработваната в момента заедно със Световната банка стратегия за финансиране на ВиК отрасъла ще бъде представена в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в средата на ноември, каза още Малина Крумова. Тя изтъкна, че в нея ще бъдат заложени и мерки за подпомагане на бедните българи.
За т.нар. водни помощи от години настоява и шефът на енергийния регулатор Иван Иванов, но и към момента не е ясно точно нито как ще става подпомагането, нито кой ще плати разликата.
Според Крумова ВиК инфраструктурата е тежка и сега се нуждае от сериозни инвестиции, за да отговори на евроизискванията. Именно нуждата от инвестиции в мрежата е основният мотив за исканото поскъпване на водата на голяма част от операторите.
Енергийният регулатор обаче първо иска да види нови тръби и подобрени услуги, преди да одобри поскъпването. България редовно влиза в класациите за рекордьор по прахосване на вода, а първото място в света се държи от Добрич и Разград, показа преди година доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
ВиК асоциациите в дългосрочен план трябва да станат 28, за да покрият 28-те области в страната, каза още Малина Крумова. В 21 от областите вече има пълна консолидация на ВиК операторите, а в останалите има частична, тъй като не всички общини са се съгласили да участват.
Кaчество
"В много малък брой градове в страната качеството на водата е на безупречно ниво и отговаря на изискванията", обобщи през миналата година шефът на КЕВР Иван Иванов. Почти по същото време проучване на "Активни потребители" показа, че в 50% от изследваните градове българите пият лоша вода.
Градовете с най-некачествена вода бяха Ботевград, Димитровград, Костинброд, Златица и др. А на вода без никакви замърсители се радват само в четири града - Етрополе, Враца, Монтана и Панагюрище.
Източник: в. СЕГА


Темата е подсказана от форумите на сайта.