На 29 ноември, когато се навършват 140 години от освобождението на Ботевград от турско робство, в Историческия музей ще бъде открита изложба “Руско-турската война /1877 – 1878 година/ в гравюрите на чуждестранните кореспонденти-художници“. Началният час на събитието е 16. 


Изложбата е притежание на Художествената галерия в Стара Загора. 


В експозицията са включени 106 репродукции /по две на платно/ на гравюри и рисунки, които редица чуждестранни военни кореспонденти изпращат на своите издателства по време на Руско-турската война. Мнозина от тях, съпровождайки руската армия, изминават пътя от Кишинев до Сан Стефано. Стотиците рисунки, които създават, са конкретно отражение на походи и битки, на подвизи, трагедии, победи и възторг. Дело на блестящи рисувачи и майстори на фигуралната композиция, тези листи са обективна визуална хроника на войната. В тях испанци, французи, германци и австрийци сами отговарят на въпроса защо тя е наречена Освободителна. 


Основната заслуга за преоткриването на тези гравюри и тяхното популяризиране в България имат Ангел Будев /“Испански гравюри за руско-турската война“, “Старинни гравюри“/, Васил Василев /“България, френска хроника – 1841-1878“/ и други. 


Някои от гравюрите са познати от учебници и книги. Експонирани са в хронологичен ред и без коментар.