Исторически музей – Ботевград представя две гостуващи изложби в днешния празничен за нашия град ден. Експозициите бяха открити официални и представени от директора на музея Рени Петрова. 


За ботевградската публика Художествена галерия Стара Загора подбра колекция от сто гравюри, изработени по репродукции и рисунки на чуждестранни военни кореспонденти, изпращани на техните издателства по времето на Руско-турската война от 1877 – 1878г.  Стотиците рисунки, които създават, са конкретно изображение на походи и битки, своеобразна хроника на войната. Лично е окомплектована от проф. Марин Добрев. Колекцията за първи път напуска пределите на Стара Загора.


Повече за изложбата – тук: http://botevgrad.com/news/71648/Izlojba-Rusko-turskata-voyna-v-gravyurite-na-chujdestrannite-korespondenti-hudojnici-gostuva-v-Botevgrad/


Едни други експонати, също за първи път преминаха Балкана на път от София до Ботевград. Националният исторически музей съхранява и представя голяма колекция от музейни предмети, свързани с християнската култура, култ и история. Балканският полуостров, поради специфичното си разположение и исторически, и географски особености, се превръща в люлка на Източната римска империя, където постепенно се обособява и процъфтява културата на православното християнство, неразривна част от което е и българската религиозна култура. Днес фондовете на Националния исторически музей са изпълнени със свидетелства за наситената с възходи и падения история на жителите на Балканския полуостров. Християнските книги, икони и църковна утвар, които са участвали в свещенодействието, извършвано в множеството православни храмове, разпръснати наблизо и далеч, са пренесли със себе си пътеводната Божествена светлина, преминала през столетията и осенила с Божия промисъл добродетелните и праведните люде, прекрачили прага на храма, а днес продължава да дава сила и на любознателните, прекрачили прага на музея. 


В експозицията на Исторически музей – Ботевград гостуват сакралните християнски предмети – забележителни произведения на изкуството, които представят една малка, но безценна част от историята на православното християнство /http://botevgrad.com/news/71614/Cenni-hristiyanski-relikvi-pristignaha-v-Botevgrad/


Изложбата “Руско-турската война /1877 – 1878 година/ в гравюрите на чуждестранните кореспонденти-художници“ ще гостува в Исторически музей – Ботевград до средата на месец февруари 2018 год. Ценните християнски реликви ще останат тук до 15 януари, съобщи директорът на музея.