Премиерът Бойко Борисов обсъди с представителите на световната баскетболна централа конфликта в европейския баскетбол между ФИБА и Евролигата.

Това стана по време на среща между премиер Бойко Борисов с генералния секретар на Международната баскетболна федерация (ФИБА-Свят) Патрик Бауман и с Коста Илиев - мениджър в департамента "Национални федерации" на ФИБА Свят. На разговора присъстваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев и президентът на "Лукойл Академик" Валентин Златев, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Несъгласуваността в спортните календари на световната и на европейската баскетболни централи не позволяват на националните състезатели, участващи в мачовете от Евролигата, да се включат в квалификациите на националните си отбори за Световната купа през 2019 г. Националите ни са възпрепятствани и за участие в Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Патрик Бауман и Коста Илиев поискаха съдействие от българския премиер за разрешаване на казуса по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., информираха от пресслужбата на МС.

Борисов пое ангажимент да обсъди въпроса с премиерите на държавите членки на ЕС и посочи, че по време на ротационното ни председателство ще бъдат положени максимални усилия за намиране на решение от създалата се конфликтна ситуация.

Министърът на спорта Красен Кралев изтъкна, че лично той е повдигнал разгледания въпрос и по време на работна среща на министрите на спорта от ЕС в Брюксел в началото на седмицата. Спортният министър бе категоричен, че ЕС трябва да бъде медиатор между Международната баскетболна федерация (FIBA) и Euroleague Commercial Assets (ECA).