През тази година Община Ботевград е кандидатствала в Националната мрежа на здравните медиатори за назначаване на четирима медиатори с цел осъществяване на дейности за подобряване на здравно-социалния статус на местното ромско население. Одобрени са две нови бройки здравни медиатори. През 2018 година ще бъде извършен подбор на лицата, които ще преминат обучение и ще бъдат назначени да обслужват населението в селата.


От началото на тази година в структурата на общинската администрация в Ботевград е разкрита длъжност “Здравен медиатор“ със следните задължения: подпомагане осъществяването на контактите /придружаване, информиране, разясняване/ между общопрактикуващите лекари, други медицински специалисти и пациенти от уязвими малцинствени групи; извършване на патронаж на рискови семейства, бременни и млади майки от  уязвимите малцинствени групи; предоставяне на информация и разяснения относно правата и задълженията на пациента; осигуряване на подкрепа и съдействие на отделни лица и семейства от уязвимите малцинствени групи за ориентиране в системата на здравеопазването и социалните услуги. 


За периода здравният медиатор е провел срещи с уязвимите групи в петте големи села в община Ботевград, както и десетки срещи в ромския квартал с цел оценка на нуждите на населението в общността.


Съвместно с Регионална здравна инспекция и общопрактикуващите лекари са проведени кампании, по време на които са обхванати над 50 деца на територията на община Ботевград с цел имунизация против морбили. Проведени са разговори с личните лекари за установяване причината за голямото количество извинителни бележки на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. 


По инициатива на здравния медиатор бе направена подписка срещу източника на неприятна миризма, която се усеща по-осезаемо в квартал “Север“.  Подписката бе подкрепена от над 800 човека. Тя бе депозирана в институциите, от чиято компетентност е решаваното на такива проблеми. Това се посочва в доклад за състоянието на здравеопазването, социалните дейности и околната среда в Община Ботевград. Той е изготвен от общинската администрация и предстои да бъде обсъден на заседанието на местния парламент в четвъртък.