„Балкангаз 2000” АД ще приключи 2017 година с печалба от порядъка на 360 000 лева /след данъчно облагане/, според прогноза на ръководството на дружество. Ако тя се осъществи, това ще бъде най-добрият финансов резултат в досегашната история на общинската фирма. 


Броят на присъединените нови абонати през 2017 год. е около 240, като от тях преобладават битовите. За сравнение през 2015 и 2016 година са присъедините съответно 98 и 190 абонати.


Изградената нова газопреносна мрежа и отклонения са с обща дължина около 4 км. Инвестираните средства в края на третото тримесечие са в размер на 107 000 лева. За сравнение за цялата 2015 год. са инвестирани 60 000 лева, а за цялата 2016-та – 90 000 лв.  


Дружеството е успяло да погаси голяма част от задълженията си по изтегления в минали години овърдрафт. В края на миналата и в началото на тази година ръководството на „Балкангаз 2000” АД е предоговорило овърдрафта като кредит, който се покрива от дружеството. Към края на 2017 година от 600 000 лева са останали за погасяване около 140 000 лева.


През настоящата година общинската фирма е заделила средства за подновяване на амортизираните бус и лада „Нива”, с които е разполагала.  


Предприети са и конкретни ефективни действия по намаляване на задлъжнялостта на дружеството. Общо в историята на „Балкангаз 2000” са водени 15-20 дела срещу неизправни длъжници. В момента се водят около 10 съдебни дела. През тази година дружеството не е завеждало нови.    


През новата 2018 год. "Балкангаз 2000" ще продължи с присъединяването на абонати към газопреносната мрежа, тъй като има постъпили нови заявления във фирмата. Освен това усилията на ръководството ще продължат да бъдат насочени към въвеждане на експлоатация на така нареченото незавършено строителство. В момента е в ход изработването на генерална схема за газификация на село Врачеш, след което ще се облекчи процеса за присъединяване на нови абонати в това населено място. 


По настояване на общинското ръководство и с негово съдействие ще се предприемат мерки – на първо време като проектиране и като изработване на генерална схема, за газификация на вилните зони на Трудовец и Скравена. 


През тази година Общинският съвет даде разрешение за право на преминаване в посока кв. „Васил Левски” за изграждане на втора линия, която да свързва квартала с газоразпределителната мрежа, с оглед повишаване надеждността на снабдяването с газ. Този проект също ще бъде реализиран през следващата година.  


Това стана ясно на пресконференция, която ръководството на „Балкангаз 2000” АД даде днес за представители на местните медии. Изпълнителният директор Михаил Димитров нагледно разясни и новите моменти във фактурирането на потребените количества природен газ. Във фактурата за абонатите на дружеството е добавена нова колона, в която е посочена енергийна стойност на количеството природен газ. Превръщането му в енергиен еквивалент става чрез коефициент, който показва калоричността на природния газ за съответния месец. Този енергиен коефициент е посочен във фактурата под описаните услуги, които се заплащат. Коефициентът е различен за всеки месец. За месец ноември е 10.61. Иначе казано през миналия месец всеки 1000 кубични метра от доставения природен газ са съдържали 10.61МWh енергия. В следващата колона е посочена цената, тя е в лв./ МWh. Следва колоната със стойността – количеството умножено по цената. 


Енергийният коефициент /калоричност/ е основният нов момент във фактурата за потребление на природен газ. Този коефициент се определя от оператора на газопреносната мрежа с високо налягане – „Булгартрансгаз”, по определена методика и се съобщава 15 дни преди началото на съответния месец. От своя страна „Балкангаз 2000” АД обявява този коефициент на страницата си в интернет пространството - www.balkangaz2000.com


„Основната цел е крайният потребител да заплаща в зависимост от качеството на доставения природен газ, а то е неговата калоричност. Затова ще се плаща вече за доставена енергия, а не за доставени кубици природен газ”, обясни Михаил Димитров.