Наистина, дали поради жегите или по други причини, но тази година участниците в срещата-събор «Север-юг» в местността Беклемето край Троян, бяха много по-малко. Тази година беше на 23 август. Много малко бяхме и групата пчелари от Етрополе.
Личеше си и вялото протичане на самата среща, лекциите и броят на слушателите се различаваха коренно от миналогодишните. По-беден от миналата година беше и асортиментът от пчеларски инвентар и пчелни продукти.
Оказа се, че никой не може да даде еднозначен отговор на големия и тревожен въпрос за всички пчелари, защо измират кошерите. Като зимата не беше толкова люта.
Оказа се, че това е бедствие не само за нашата страна. За последните 3-4 години в САЩ са измрели над 60 % от пчелите.
Този събор поставя пред етрополските пчелари и друг въпрос, този за организационната дейност на Дружеството. Независимо от организацията на събора, срещите там със сродни души от почти цяла България може да задоволи и най-претенциозните. Защото споделеният опит между пчеларите е по-ценен от всяка лекция. Организация за посещението на мероприятието не беше направена.
Паралелно със събора на пчеларите, на стотина метра от хотел " Вия Траяна” се провеждаше и Петнадесетия пенсионерски събор-надпяване „Беклемето 2008”. Вчера съборът беше посетен и от министър-председателя Сергей Станишев.