Официално днес бе връчено почетно звание „Заслужил гражданин на Ботевград” на д-р Стойна Владимирова Петрова - дългогодишен шеф на Детско отделение в МБАЛ Ботевград. Събитието се състоя в рапортната зала на болницата, в присъствието на ръководството на местното лечебно заведение, лекари и медицински сестри. 


Председателят на Общински съвет – Ботевград Любомир Лилов удостои д-р Петрова с грамота за изключително големите й заслуги и личен принос за развитие на здравеопазването в Община Ботевград, както и с почетен знак. 


От името на местния парламент Лилов пожела на д-р Стойна Петрова да е здрава и още дълги години да се грижи за малките жители на общината. Той й поднесе и букет с цветя. 


Видимо развълнуван, своето пожелание към педиатъра отправи и кметът на Ботевград Иван Гавалюгов: „Позволете ми да се обърна към многоуважаваната г-жа доктор Стойна Петрова и скъпата ми леля Тони.  Защото аз съм един от хилядите жители на тази община, които спокойно могат да кажат, че са отгледани от нея, и в най-тежките моменти, когато съм имал здравословни проблеми, като всяко едно дете, първият човек, на когото сме се обаждали, е леля Тони. Така тя е известна сред своите малки пациенти. Благодарение на близките ни семейни отношения с д-р Петрова, съм имал възможност многократно да бъда свидетел как в лични нейни моменти тя винаги се е отзовавала на обажданията на разтревожени родители и почти никога не е оставала до края на семейните тържества. Линейката идваше да я взема и да я отведе при поредния малък пациент, на когото тя да окаже необходимата помощ. За което – дълбок поклон! Ето защо считам, че това е най-малкото и скромно звание, с което може да бъде удостоен един действително достоен гражданин на община Ботевград!”. 


Кметът Гавалюгов пожела на д-р Петрова да е все така жизнена, да е здрава и да продължава да оказва необходимата подкрепа на малките жители на община Ботевград, „за да растат те здрави и да се множат”. 


От своя страна д-р Стойна Петрова сподели, че се чувства много развълнувана. „Надявам се, че това е една награда и за всички тук присъстващи. Защото лекарската професия е такава – отдаденост и пренебрегване на личните празници и семейства”, каза тя и благодари на ръководството на болницата за направеното предложение да бъде отличена, а на местния парламент и на общината - за оказаното й високо внимание. 


„Ботевград и обществеността тук имат късмет, че са налице изключителни педиатри, които денонощно се раздават, за да се чувстват добре нашите деца. Благодаря на Детско отделение, което винаги ме е подкрепяло, както и на нашата старша сестра, към която понякога се обръщаме с д-р Димитрова, тъй като влиза в ролята на допълнителен наш помощник! Благодаря на всички колеги тук, защото ние сме един голям колектив и при нужда се търсим и си помагаме!”, каза още д-р Петрова и също отправи благопожелания към всички присъстващи.