Децата на Ботевград с подкрепата на община Ботевград организират коледен благотворителен базар „Децата правят добрини –помогни и ти!“в подкрепа на Янис Зеринов и Александър Аргиров. Събитието ще се състои на 16.12.2017г. от 17 часа във фоайето на зала “Арена Ботевград“, съобщиха от общинската администрация. 


Янис Зеринов е на 7 години, с диагноза ДЦП. Нуждае се от различни индивидуални терапии за стимулиране на сензо-интегративното развитие, вербалната и невербална комуникация, когнитивните му способности и слуховата му преработка. Различните терапии се комбинират в 60 минутни сесии, които се провеждат по установен седмичен график. Тъй като се касае за продължителен курс, в който общият брой на предвидените терапевтични сесии е 50, като всяка се заплаща по 20 лв. – 1000 лв. Също така е получено становище от специалист, че би могло състоянието на детето да се повлияе с вливане на стволови клетки. За целта е необходима голяма сума, която е непосилна за семейството.


Александър е на 7 години. Той с диагноза Аутизъм и множество придружаващи заболявания. В момента на детето се провежда 10-месечна терапия по метода на Томатис в Бургас. Минали са 5 месеца от терапията и остават още 5 до края. Целта на този метод е възстановяване на мозъчните клетки, стимулиране развитието на речта и слуховото внимание и повишаване на концентрацията на вниманието. След като преминат 10-те курса от терапията на Томатис, на Александър му предстоят скъпоструващи изследвания в София, свързани с високия живак в кръвта му.


В благотворителния базар със свои творения ще участват децата от детските градини в община Ботевград, децата и младежите от Дневен център за деца и младежи с увреждания в Ботевград, децата от Център за социална рехабилитация и интеграция в Ботевград , децата от Неделното училище към храм „Успение на Пресвета Богородица“, децата от Училище Европа, както и техните помощници - преподаватели.


Мотото на инициативата е „От децата за децата елате и купете, и надежда подарете!”