Членовете на два от клубовете по интереси в ОУ "Н. Й. Вапцаров" - "България - позната и непозната" и "Да живеем здравословно", осъществиха съвместна представителна изява, посветена на Коледа. Заедно с ръководителите на тези клубове петокласниците от училището, както и участващи по свое желание и няколко шестокласници, обединиха по оригинален начин двете теми. Вместо с традиционното четене, те пресъздадоха чрез сценки магията на Рождество Христово, като акцентът бе Бъдни вечер. Ефектът от чудесното им хрумване бе подчертан и от сценографията с включването на автентичен интериор от вечерта преди Коледа. Не липсваха, разбира се, и оригиналните гозби, които се поставят на трапезата. Като самите участници разясниха и здравословното влияние на всички продукти, от които са приготвени ястията.


"Да научим нещо ново! Да разкажем нещо старо!" Това бе основната идея на продукцията на двата клуба. Която бе изгледана с огромен интерес от изпълнилите класната стая ученици и преподаватели от училището, гости от Историческия музей и много родители.


С това свое представление самите ученици научиха какво е Коледа и стана ясен и отговорът на въпроса какво знаят за този светъл празник. И то когато са още в пети клас. Което е и целта на проекта на МОН по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския съюз. За да могат учениците да излязат от рамките на задължителната учебна програма и на научат важни и интересни неща в училище и извън нея.