Днес бе финализиран проектът "Деца се учат да помагат на животните" на фондация "Четири лапи", по който в продължение на втория учебен срок работиха учениците от третите класове на ОУ "Н. Й. Вапцаров". Детският кът с животните в градския парк бе най-подходящото място, където да представят творбите си. Те бяха с доста голямо жанрово разнообразие. Детското въображение съвсем искрено бе запечатало отношението на малчуганите към животните върху подредените десетки рисунки. Третокласниците им бяха посветили съчинения и дори стихотворения, а голямата изненада бяха подготвените сценки, умело режисирани от преподавателите и пресъздадени с неподправено удоволствие от децата. Те бяха изработили и специална къщичка за птици.

"Започнахме проекта още през януари - каза една от класните ръководителки Христина Велчева. - Всяка седмица имахме по един допълнителен час, това бе една от основните теми и на Зеленото училище в планинския курорт Огняново. Често децата сами даваха свои идеи, а под ръководството на своите преподаватели бяха изработени аквариуми, хартиени жерави, в училище бе пресъздаден и Ноевият ковчег с описание на животните, които са били спасени в него. Две момчета дори демонстрираха на практика грижата си към животните, като спасиха няколко изоставени от стопаните си кучета и продължават да им търсят подходящо място."

Мнозина от учениците, които участваха в проекта, имат у дома свои любимци, за които се грижат - кучета, котки, рибки, хамстери, папагали. Някои от децата показаха и завидни знания не само за животните и грижите за тях, но знаеха с подробности всичко необходимо за тяхното отглеждане, дори и цените.

Гостите от фондацията видимо бяха възхитени от работата на децата и техните преподаватели. Координаторът на проекта Христина Петрова връчи на учениците грамоти с името на самото дете, а всички получиха от фондацията и специални подаръци.

Ботевградското училище "Н. Й. Вапцаров" е едно от първите от вече повече от 25 основни школа в България, които си партнират с фондация "Четири лапи". Тази програма стартира за първи път в Румъния преди шест години и вече се е превърнала във важен елемент от основното образование.