40 мобилни екипа от инспектори по труда провериха 459 обекта за четири работни дни от стартирането на кампанията „Работете легално"  в началото на месец август.

Проверките са извършени основно в икономически дейности „Строителство" и „Хотелиерство и ресторантьорство" на територията на областите Варна, Благоевград, Добрич, София - град, София - област и Бургас. Напълно, включително и по документи, представени в Дирекциите „Инспекция по труда", са приключени 251 проверки.
В рамките на приключените до този момент  проверки са констатирани 1 493 нарушения на трудовото законодателство. Установени са над 50 лица, работещи без писмено сключени и регистрирани в Националната агенция по приходите трудови договори. В областта на закрилата на труда на непълнолетните лица са заловени 20 нарушения, от които 11 са за работещи без предварително поискано разрешение от Инспекцията по труда.

Съставени са 191 акта за глоби по приключените проверки, от които 96 са наложени на работодатели и 93 на работещи. В проверените строителни обекти са издадени 88 акта за спиране на дейността до отстраняване на констатираните нарушения.
Информационната кампания „Работете легално" е инициатива на Министерството на труда и социалната политика. На „горещите телефони" 0900 32 111 и 0700 17 670 гражданите от цялата страна могат да подават сигнали за нарушени трудови права, които ще се проверяват от Инспекцията по труда. Стартира и вече е активен блог www.socialni.bg. Социалната платформа е създадена с цел да бъде улеснена неформалната комуникация между гражданите и Министерството на труда и социалната политика. В блога също могат да се изпращат сигнали за нарушения на трудовото законодателство. Проверките в кампанията „Работете легално" продължават.