Очаквах въвеждането на зелените сертификати да се случи много по-рано, но това стана в изключителен кратък срок. Не вижда обаче ресурсна обезпеченост да се реализира по най-безпроблемния начин. Визирам най-вече тестването на хора, които не са ваксинирани и не искат да бъдат ваксинирани по техни си съображения или пък са преболедували, но не са били регистрирани в системата. Може впоследствие да е констатирано, че имат антитела, но това не е основание за получаване на сертификат. Ето защо това решение на Министерството на здравеопазването изглеждаше като набързо взето, най-вероятно с оглед очевидно утежняващата се обстановка, съдейки по данните, които ежедневно се изнасят за броя на заразените, хоспитализирани, починалите. Така кметът Иван Гавалюгов коментира пред местните медии днес въвеждането на зелен сертификат за достъп до определени обществени места.  


„Към момента зелен сертификат за достъп до общинската администрация не се изисква. Не се изисква и за служителите, които обслужват граждани. Ако такъв документ стане задължителен за работещите в публичната администрация, това трябва да е обезпечено със съответните условия, за да могат да го получат. Никой не си представя една администрация, общинска или държавна, да бъде блокирана заради невъзможността на служителите да отидат на работните си места“, коментира още той. 


Иван Гавалюгов сподели, че се е ваксинирал с Janssen, от която се прилага еднократна доза. „Ваксинирах се още в началото на седмицата с еднократната ваксина. Няма да си позволя да апелирам и агитирам за ваксиниране, защото това е личен избор на всеки. Направих моя личен избор поради практични съображения, за да мога да посещавам обществените места, за които се изисква наличието на зелен сертификат“, сподели още кметът.    


От понеделник ще започне засилен контрол за спазване на новите мерки срещу ковид. Но как ефективно ще се осъществява тази проверка, в отговор на въпроса кметът Гавалюгов заяви следното: „Единствено служителите на Регионалната здравна инспекция имат право да извършват верификация, така да се каже, на зеления сертификат, да направят съответните справки дали е легитимен, валиден и е притежаван от лицето, което удостоверява съответното обстоятелство. Имайки предвид, не само в нашата община, а и цялата страна, наличните служители, с които Министерството на здравеопазване разполага и съответните регионални здравни инспекции, доколко ефективен ще бъде контролът, тепърва ще разберем. Но общинските служители и служителите на отдела по обществен ред не могат реално да извършват този контрол.“. 


Иван Гавалюгов съобщи, че според последните данни, с които разполага, в нашата община се наблюдава намаляване на броя на регистрираните с коронавирусна инфекция. „Заразените, настанени в местната болница, са малко над 30, а преди десетина дни бяха 50. Така че и по този параметър за нашата община отчитаме положителна тенденция - намаляване на броя на хоспитализираните“, съобщи още той.