В ОУ „Васил Левски – Ботевград се проведе Ден на отворените врати. Днешната инициатива премина под мотото „Зимни празници в училище”. Чрез нея бяха представени възможностите за обучение, организацията на самия учебен процес и времето за самоподготовка на учениците по отделните предмети, дейностите на групите по интереси, работата по проект „Твоят час” в учебното заведение, както и материалната база, с която то разполага. 


Сред гостите на училището бяха родители, чиито деца ще бъдат в първи клас през следващата учебна година, директори на детски градини и учители. Представител на общинската администрация бе Николета Иванова – началник отдел „Хуманитарни и социални дейности”. Те бяха посрещнати от училищното ръководство. 


„Целта на днешната инициатива е да представим стила, методите, качеството на обучение в процеса на образователно-възпитателната работа и в същото време да покажем какви групи по интереси имаме, създадени по проект „Твоят час”, обясни Евгения Иванова – директор на ОУ „Васил Левски”. Тя информира присъстващите, че през тази учебна година в училището е въведено целодневно обучение – втори вариант. "Установяваме, че е успешно, защото и до обяд, и следобед децата учат в смесен блок – учебните часове се редуват с дейностите по самоподготовка, по организиран отдих и физическа активност и заниманията по интереси. Всъщност това е един много добър вариант, при който учениците научават всичко в училище, не разчитат на помощ от вкъщи. Макар че учителите, все пак, дават домашни”, поясни директорът на училището. 


Гостите имаха възможност да присъстват на уроци, проведени в различни класове, на заниманията в училищната библиотека и в специалната стая, наречена „Игротека”, както и да задават въпроси към училищното ръководство.


В прогимназиален етап пък групите по интереси, сформирани по проект „Твоят час”, под ръководството на съответните учители, демонстрираха своите знания и умения.  


По време на инициативата „Отворени врати” зам.-директорът на училището Галя Божкова информира присъстващите, че училището се подготвя да кандидатства с проект за иновативно училище.


„Освен за подпомагане на учениците по основните предмети – български език и математика, ще наблегнем и на това да се развиват талантите и заниманията по интереси. Ще се опитаме да го заложим така, че от един випуск всички, които искат да пеят и танцуват, например, ще бъдат в групата по хореография”, обясни г-жа Божкова. - А колко интегрирани групи ще предложим, зависи от това колко паралелки ще имаме”, допълни тя. 


Голям интерес предизвикаха така наречените приобщаващи класни стаи. В тях са поставени специални табла, на които учениците визуализират своето представяне в учебните часовете, оценяват своята дисциплина в училище, проследяват отсъствията си и оповестяват дали са направили, или получили добро.