Престъплението е извършено на 17 януари в Новачене. Около 2:30 след полунощ 19-годишният Стефан Тодоров разбил входната врата и влязъл в дома на 60-годишната си съседка. На следващата сутрин жената отишла в полицията в Ботевград и подала жалба, че е изнасилена. Стефан е арестуван в дома му, а въз основа на събраните доказателства Районната прокуратура повдигнала обвинение за изнасилване. На 19 януари Ботевградският съд гледа искането на прокуратурата Стефан Тодоров да остане в ареста с постоянна мярка "задържане под стража".


В съдебната зала стана ясно, че Стефан Тодоров се е върнал в България преди три месеца. Преди това той е бил в Италия, където са родителите му. На въпрос на съдията какво образование има - младежът отговори „средно“, но при уточняващите въпроси стана ясно, че е завършил само осми клас. Той призна също, че не може да чете и пише на български език. Стефан не работи, от справка в полицията става ясно, че няма криминално досие.


Прокурорът поиска постоянен арест с мотивите, че има опасност обвиняемият да напусне страната. А начинът, по който е извършено изнасилването, налага извод, че той може отново да извърши престъпление. Прокурорът посочи също, че характеристичните данни сочат, че Стефан Тодоров е с висока обществена опасност.


Защитата на Стефан Тодоров изтъкна аргументи, че изнасилването не е доказано. Според показанията на жертвата тя е била обект на блудствени действия два пъти в началото на 2017 година. Тогава обаче не е подала жалба срещу Стефан. Това провокира защитата да се усъмни дали блудствените действия и изнасилването всъщност не са със съгласието на жената. Адвокатът изтъкна също, че ако Стефан Тодоров е извършил престъпление, той е щял да се укрие, а не да се прибере у дома си, където всъщност са го арестували полицаите. Защитата поиска по-лека мярка - парична гаранция, подписка или домашен арест.


Съдия Цветан Петков постанови постоянен арест за Стефан Тодоров. Ако престъплението бъде доказано, законът предвижда наказание от 2 до 8 години.