За лечението болницата ще получи 420 лева, а реалните разходи ще надхвърлят 10 000 лева. 


В края на миналия месец в УМБАЛ „Света Анна” постъпва 43-годишна жена от Кюстендил, заболява от изключителна 


тежка и рядка инфекция в областта на двете очни орбити и очите  -  иридоциклит . Възпалението протича с масивен оток и 


зачервяване на двете орбити и с много висока температура – септично състояние на целия организъм. 


Жената е постъпила в СО на УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД вечерта на 29 януари, след като й е било отказано лечение в други лечебни заведения. Настанена в реанимация на УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД и по спешност е започнала тройна антибиотична терапия с най-съвременни антибиотици, които единствени могат да влияят на този тип тежки инфекции. На следващия ден е проведен Консилиум от д-р Стефан Николов – началник на Клиниката по неврохирургия, и специалисти – лицево-челюстен хирург, лекар УНГ, микробиолог, инфекционист, кожен лекар и реаниматор. Консилиуъм взима решение лечението да се проведе в клиника по Лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД , където под обща анестезия трябва да се направят инцизии на двете огнища и се достига до огнището на възпалението. След разрезите подлежащите тъкани са изглеждали буквално като сварено месо, което  говори за много тежко възпаление. Микробиологичните изследвания доказват че жената има стафилококова и стрептококова инфекция, които освен че са изключително опасни водят и до тежка некроза на тъканите и тотално обезобразяване на лицето. 


След проведеното лечение - няма опасност за живота на болната, но предстои допълнително лечение и пластично възстановяване на лицето, съобщават от Пресцентъра на окръжната болница.


По пътеката 228, по която пациентката е приета в Клиниката по лъчево-челюстна хирургия, след завършване на лечението, болницата ще получи от Здравна каса едва 420 лв. До момента само за антибиотици, мониторинг и консумативи в  Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение на УМБАЛ „Св. Анна- София“ АД са вложени 4200лв. След прехвърляне в Клиниката по лицево-черепна хирургия са вложени още 3 070лв. Допълнително утежняващо обстоятелство е, че за лечение на такъв тип болни се изисква и задължително изолиране в самостоятелна стая. Като се има предвид, че лечението все още не е завършено, общата сума на разходите вероятно ще надхвърли 10 000 лева, съобщават още от лечебното заведение.