Здравните власти няма да удължават локдауна засега


България вече е на второ място по смъртност от коронавирус в света след Унгария. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния седмичен брифинг в Министерския съвет.


По думите му, страната ни е надминала пика от 23 ноември 2020-та и заболелите вече са 679 на 100 000.


Няма решение за удължаване на сегашните мерки срещу разпространението на коронавируса, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинга на Националния оперативен щаб. По думите му на 12 часа се следи ситуацията и при необходимост ще се обяви промяна. "Считаме, че мерките дават резултат", посочи Ангелов.


Различното на третата вълна от коронавируса е, че медиците, които са ваксинирани по време на първата фаза, не се разболяват и не боледуват. "Именно така осигурихме възможността да няма недостиг на лекари в сегашната ситуация", обясни още проф. Костадин Ангелов. 


По думите му ситуацията в болниците е значително по-тежка от втората вълна, но недостигът на легла се компенсира с нови структури. Има достатъчно медикаменти, ще бъде осигурена втора извънредна доставка на лекарството Ремдесивир.


Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев представи данните за 14-дневната заболеваемост, според които заразенините у нас са 661 на 100 хиляди. Това отрежда на България 6 място в ЕС и 2 място на Балканите. По отношение на смъртността показателят е 20 на 100 хиляди души, което означава, че страната ни е на 1 място на Балканите.


Колкото до общата смъртност в България, здравният министър припомни, че страната и преди COVID е била сред водещите по този показател в света, заради сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. Според него вече се наблюдава тенденция за подобряване на ранната диагностика на раковите заболяваниу нас, а по отношение на сърдечно съдовите е нужно подобрение на организацията за реакция при инсулт. 


Според проф. Венцислав Мутафчийски общата смъртност у нас през миналата година е намаляла с повече от 5 процента. А към момента смъртността от коронавируса най-вероятно отговаря на заболеваемостта, която не е открита.


Дали има хора, които са били ваксинирани и след това са се разболели от COVID и са били настанени в болница, и какъв е техният брой? Здравният министър проф. Костадин Ангелов посочи, че не разполага с такива данни, с изключение на двама от заразените от дома за възрастни хора в добричкото село Опанец, които са били хоспитализирани, но са изписани.


А за ситуацията в този дом, по думите на министър Ангелов това е можело да се очаква, тъй като хората, ваксинирани с една или две дози, имат възможността да бъдат носители на вируса, но няма да се разболеят тежко и да загубят живота си от COVID. "Затова е добре ваксинираните също да носят предпазни средства", посочи той. В дома 14 души от заразените са били ваксинирани. Само двама са проявили симптоми.


По време на брифинга стана ясно, че в София към момента няма недостиг на реанимационни легла, независимо дали става дума за болни от коронавируса или за други пациенти. По думите на здравния министър се прави ежедневна организация за осигуряване на достатъчно легла.


Министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи, че самостоятелните обекти в търговските центрове, до които има директен вход от улица, могат да продължат своята дейност. Големите магазини над 300 квадрата, които са нехранителни, също могат да отворят, като обособят площ до 300 квадратни метра чрез прегради или щандове. Пред търговските обекти на открито също може да се осъществяват продажби, стана ясно от думите на министър Борисов. Днес ще бъдат разписани указанията, по които тези магазини ще могат да заработят.


На днешния ден продължават разговорите за осигуряване на допълнителни количество ваксина и за нашата страна, посочи здравният министър проф. Костадин Ангелов. След писмото на България, заедно с още пет европейски държави, за справедливо разпределение на ваксините, довечера трябва да има решение на най-високо държавно ниво.


До края на седмицата се очакват допълнителни количества от медикамента "Ремдесивир", каза още здравният министър. В понеделник са пристигнали 1780 дози от него, а в петък - останалите до 6 хиляди дози от поръчаните допълнителни количества. По думите на Ангелов следващата доставка от още 6 хиляди дози се очаква около края на март.


Колкото до ваксините, които са поръчани, след началото на април се очакват доставки от различните производители. "Ако датите за доставките и количествата бъдат спазени, хората ще имат избор каква ваксина да си поставят", обясни министър Костадин Ангелов.


България има възможност да поръча и още 1.5 млн. ваксини от "Пфайзер", които да пристигнат през четвъртото тримесечие. По думите на Ангелов, има възможност част от тях да пристигнат и през второто тримесечие на годината, ако се договори това. Той припомни, че България не преговаря с фирмите производители. Има борд, който се състои от представители на всички държави, и те водят разговори на експертно ниво в момента, допълни здравният министър.