Десетки миряни се стекоха при параклиса на Свети  Харалампий на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, за да запалят свещички и да се помолят за здраве пред иконата на светеца, чийто празник отбелязваме днес. Тази година тържественият водосвет бе отслужен от отец Николай и отец Борис. Свещениците осветиха и постна боб чорба, осигурена от Васил Данов и семейството му, в чийто двор е издигнат параклисът.


Сред гостите на празника днес бе и нашият съграждан - актьорът Симеон Владов, по чиято идея бе съграден параклисът на Свети Харалампий в Ботевград.


Празникът на Св. Харалампий Магнезийски остава в българската традиция като един от последните зимни празници. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла със Св. Атанас.


Св свмчк. Харалампий живял през II век в Магнезия, Мала Азия, епоха, дала много мъченици, защото имало страховити гонения срещу християните. Той бил много праведен и още приживе показвал своята святост, разпространявайки Божието слово. А не след дълго станал епископ и имал голямо влияние върху хората. Дълго живял той, почти 100 години, но жестокият римски император Септимий Север не го пожалил заради възрастта му и го измъчвал близо 13 години, само и само да се откаже от Христа. Твърд и непоколебим оставал той, а вярата му лекувала всичките му рани и всяка сутрин той осъмвал непокътнат. На 113 години издъхнал.


Вероятно заради чудодейното му излекуване, народът също много почита Св. Харалампий, като му отрежда роля на целител и пазител на здравето. В народната традиция Св. Атанас е покровител на чумата, а Св. Харалмпий пази от нея. Той често е изографисан как я държи затворена в стъкленица. Заради неговите чудотворни способности, Св. Харалампий е смятан и за покровител на меда и пчеларите.