На 10 февруари /четвъртък/ православната църква почита паметта на Свети Харалампий. В храмовете ще бъде отслужена празнична литургия, а от 13 часа при оброка на Свети Харалампий, който се намира на ул. “Кирил и Методий“ в Ботевград /срещу закрития плувен комплекс в ОУ “Васил Левски“/, архиерейският наместник отец Борис ще отслужи водосвет за здраве. 


Народът почита Св. Харалампий, отреждайки му роля на целител и пазител на здравето. Той е смятан за покровител на меда и пчеларите. Според старо предание светецът спасява от чума добитъка на местните хора. Затова ботевградчани го почитат и като духовен закрилник на града.   


Свети свещеномъченик Харалампий е живял през втори век в град Магнезия (Тесалия). В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден.


Според народните представи Св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата. Светията се приема и като покровител на градинарите и овощарите. На този ден жените измитат добре цялата къща, за да изметат всички болести навън. Не предат, не плетат, не шият, за да е здраво семейството. Единствената грижа на домакините е да станат рано, да опекат три обредни питки, да ги намажат с мед и да почерпят съседите с тях. Докато се прави хлябът, някой от дома занася мед в църквата за освещаване. С него се маже хлябът и питките, които се прекадяват и раздават за здраве. От същия мед запазват вкъщи за лекарство през годината.