Помпа за бира, донесена от градинари-гурбетчии в началото на XX век от Австрия, тирбушони, чаши, сервиз за алкохол,  свидетелство за провъзгласен майстор по занаята “Газирани безалкохолни питиета“, издадено през 1937 год. от Варненската търговска индустриална камара, халби, донесени от горнооряховчани - възпитаници на немските висши училища, стари бирени бутилки с характерни закопчалки и стъклени етикети, подноси, корк – гарант за добрата напитка, мъжка ръчна плетена чанта или…дамаджана, изящни шишета за алкохол – всичко това и още интересни експонати съдържа мобилната колекция “Алкохол и амбалаж“, с която Исторически музей – Горна Оряховица гостува  на Исторически музей – Ботевград. Колекцията е част от експозицията, наречена “Пороците“, която включва общо три части.  Първата от трилогията бе открита официално на празника на Св. Трифон Зарезан /стар стил/.


Директорът на музея Рени Лазарова разказа накратко интересни факти от живота на Светеца, когото почитаме като покровител на лозята и виното, както и за традициите, свързани с Деня на Св. Трифон Зарезан. Тя представи на присъстващите своя колега – директора на Исторически музей –Горна Оряховица, който бе дошъл за откриването на изложбата.  


Пламен Мадемов благодари на Рени Лазарова за поканата и гостоприемството. Той сподели с присъстващите, че за първи път идва в Ботевград, както и радостта си, че изложбата се показва на нови места и стига до все повече хора. 


“С тази изложба нито поощряваме пороците, нито размахваме пръст срещу тях. Това е един закачлив поглед към алкохола в края XIX и началото на XX век“, каза директорът на музея в Горна Оряховица. Пламен Мадемов насочи вниманието на гостите към стъклени бутилки за алкохол отпреди сто години. “За мен лично те изглеждат много по-естетично в сравнение със съвременните. Бутилките са с по-малък грамаж – 250-, 300-, 500-милилитрови разфасовки. Майсторите са си играли да направят хубаво стъкло. Самите бутилки имат специфични форми и са с характерните за онова време стъклени етикети“, обясни той. 


В мобилната колекция са показани още автентични менюта и забавни истории, свързани с потреблението на алкохол. Тя е допълнена и с интересни експонати от фонда на Исторически музей – Ботевград – сервиз керамични чашки, дарени от Незабравка Първанова, сервиз метални чашки, дарени от Лиляна Сестринска, 3-литров сифон за сода от фабрика “Влайков“, бирена халба от Мюнхен, калаено павурче и шише от билков ликьор, предоставени на музея от Милко Влайков, който бе сред посетителите на изложбата. Той сподели за botevgrad.com, че предметите са принадлежали на неговия дядо – Васил Атанасов Влайков. През 1908 година той открива първата фабрика в нашия град за производство на сода, лимонада, сайдер и други безалкохолни напитки. Бутилките поръчвал от друго място, като изисквал на всяка една бъде изписано името му – предпазна мярка срещу кражби на шишетата. 


Бирената халба от Мюнхен е спомен на Васил Влайков от участието му в конкурс за производители на лимонада от цяла България. На този конкурс той е награден със златен медал за своето производство. 


Любимата напитка на дядото на Милчо Влайков била специален билков ликьор. Шише от него, както споменахме по-горе в текста, може да се види в експозицията. Павурчето също е принадлежало на предците на нашия съгражданин.


Изложбата “Алкохол и амбалаж“ допринесе за доброто настроение на посетителите, каквато е и една от основните й цели. За гостите на откриването имаше по чаша червено вино, осигурено от домакините.