В словото си по повод днешното общонародно възпоменание за гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски, директорката на ПГ „Тодор Пеев” Десислава Найденова подчерта, че Левски е свързал своето революционно дело и с Етрополе – чрез основаването на Етрополския революционен комитет.
Днес пред морената, запечатала завинаги неговото име, се събра значително мнозинсво, за да отдаде почит на живота и делото на Великия българин.
Официални лица бяха кметът Димитър Димитров, председателят на Общинския съвет Марин Маринов, заместник-кмета Росица Христова. Присъстваха ръководители и служители в Общинска администрация, ръководители на политически, неправителствени и обществени организации, на училища и културни институции.
На пост от двете страни на морената бяха членове на РК „Тадиция”.
С тематична програма се представиха ученици от ПГ „Тодор Пеев”.
След едноминутно мълчание и падане на колене беше почетена паметта на Апостола.
Венци и цветя бяха положени от кмета Димитър Димитров и председателя на ОбС Марин Маринов, ОбС на БСП, ПП ГЕРБ – гр. Етрополе, колективите и учениците на СУ „Христо Ясенов”, ПГ „Тодор Пеев” и ОУ „Христо Ботев” – Етрополе, Историческия музей, РК „Тадиция”, НЧ „Тодор Пеев”, Общинската организация на хората с увреждания и Сдружението на диабетиците, Алианс Български ковандоси – Етрополе, Общинската организация на БАС, Демократичния съюз на жените в Етрополе и Център „Амалипе”.