Прекрасен слънчев ден и богата  литературно-музикална програма, са двете неща, които ще останат в историята за днешните чествания на Деня на славянската писменост и българската просвета и култура.
А те започнаха в 11:00 часа от естрадата в центъра на града с половинчасовото изпълнение на младежката духова музика към НЧ „Тодор Пеев”.
В приветственото си слово заместник-кметът на общината Росица Христова припомни величавото дело на двамата равноапостоли Кирил и Методий за създаване на българската азбука, с чиято помощ сме се съхранили през вековете като уникален в Европа народ. Тя честити празника на дейците на просветата и културата, на всички граждани от Етрополска община.
След това се заредиха танците, скечовете, песните, стихотворенията и композициите на децата от ОУ "Христо Ботев", Танцовия ансамбъл към НЧ „Тодор Пеев-1871” на Калинка Пушкарова, учениците от СОУ „Христо Ясенов”, Мажоретния състав с ръководител Емилия Моновска, Клуба по спортни танци и „омайничетата” от литературния кръжок към читалището.
Прекрасните изпълнения завършиха с чудесно ансамблово изпълнение на мажоретките и духовата музика.
След това последва и кръшното българско хоро, което „слезе” от естрадата на площада и увлече много от зрителите.
А отстрани безмълвен, но „горд и величав” даскал Тодор Пеев гледаше от пиедестала на своето време съгражданите си и вероятно, там горе, се чудеше защо поне един от тях не се сети в този ден  да постави стръкче цвете в краката му.   „Драгинко Пеев”, дълбоко вярвам, че и този път ще простиш на нас грешните, постъпката ни! В Деня на будителите ще поправим грешката си.