На 23 феврурари Русия чества Деня на своята непобедима армия.
Денят 23 февруари 1918 година е избран, следкато  младите отряди на Червената армия разбиват войските на немските завоеватели при Псков и Нарва. Така се е открила нова страница във военната история и на въоръжените сили, създадени от Великата Октомврийска социалистическа революция е съдено да се развият в най-могъща армия, на чиито рамене ще легне историческата задача да спаси човечеството от фашистката чума.


В навечерието на на този ден, снощи /21 февруари/, Общинското ръководство на Движението на русофилите в Етрополе организира тържествена вечеря.
Приятно изненадани от идеята и провеждането на това честване останаха рускините, които са омъжени в Етрополе.
Председателката на русофилите Станка Димитрова откри тържеството, след което о.р. полк. инж. Васил Христов разказа част от историята на руската /преди съветска/ армия.
В непринудена атмосфера, бяха изпълнени не малко руски песни и стихотворения. Паралелно с руската музика, която звучеше през цялата вечер от тонколоните на заведението.
Руснаците имат и друг повод за събиране, тяхната т.н. „масленица”, което е подобно на нашите „заговезни”. Това също стана част от снощното събиране.
Веселието продължи до късно през нощта.