„Всеки един от нас върви нанякъде и търси своя път. Пред всеки един от нас има светофари с червена, жълта и зелена светлина,
Те ни спират, за да се огледаме и ослушаме, да съберем мислите си, да преценим правилно ли СМе избрали пътя и ако това е нашият път бързо и безпрепятствено да продължим. Движейки се напред и нагоре не всеки може да се изкачи на Еверест.
Но когато човек успее да сбъдне детската си мечта около него слънцето топло грее, реката нежно бълбука, листата тихо шумолят, звездите загадъчно трептят, снегът блести, приказни феи танцуват...
Благодаря на г-н Марин Маринов - Председателят на Общинския съвет, благодаря на г-н Христо Андреев - Председателят на Настоятелството на Народно читалище “Тодор Пеев -1871”, благодаря на г-жа Цветина Стаменова - Секретар на Читалището, за възможността да покажа картините си, четири от картините са на моя син.
Благодаря на всички вас, които сте тук в залата!
На тези от вас, които все още търсят своя път, много здраве и сили, за да го открият, а на тези, които вече са намерили своя път - пътят им да е дълъг, светъл и просторен.”


Това бяха думите на Стефка Хикова при откриването на нейната първа художествена изложба. Действително, изложбата е първа, но показаното надминава представата ни за „прощапулник” в изкуството.
С помоща на „водните боички”, както ги наричахме в ученическите си години, т.е. с майсторското боравене с акварела и маслото са пресъздадени картини от природата, спомени за старите къщи и най-вече дълбоката любов на художничката при създаването им.
Днес тя показва напрактика, че всяко нещо се получава, когато се влага много любов, майсторлък, упоритост и старание.
Пред нас Стефка сподели, че обича светлината, многоцветието на природата и затова й предложихме мотото „СИНЯ СВЕТЛИНА”.
Иложбата се открива в навечерието на най-българския празник – 140-та годишнина от Освобождението на страната ни от турско робство. В предварителната програма за честванията е посочена като Изложба „Масло и акварел”.
Дали заради празника или най-вече заради личността Стефка Хикова, но за откриването на изложбата в Многофункционалната зала днес бяха дошли много наши съграждани. В залата бяха Марин Маринов - председател на Общински съвет Етрополе, Христо Андреев - председател на Читалищното настоятелство, председателят на Клуба на дейците на културата Павел Билев, служители на Общинска администрация, директори на училища и общински институции, учители, служители на читалището и други нестопански организации. 
Макар и зад гърба си да няма изложба, Стефка Хикова е показала увлечението си към рисуването още в детските години, за да премине като хоби през ученическите и студентски години. Сериозно с рисуване е започнала да се занимава от септември 2014 година. Няколко картини показа за първи път в заседателната зала на Общинска администрация в деня на награждаването й за всеотдайността към преките си задължения, по повод излизането в пенсия.
Днес за широката публика са показани 25 картини, от които 4 са на нейния син Стефан.
Изложбата ще е отворена за жителите и гостите на нашия град до 6 март /включително/, като в събота, неделя и понеделник в часовете между 9:30 и 14:30, а във вторник 11.00 и 17:30 ч.
От Етрополската секция на botevgrad.com я поздравяваме с първото й начинание, с пожелание за нови творчески успехи.