В нашата хилядолетна история има много дати и събития, които заслужават тяхното споменаване и честване.
Трети март, обаче е Денят с велик смисъл за последните 140 години от историята ни – Ден първи на нашата свобода.
Затова целият народ днес отдава своята безрезервна почит към братята освободители. Независимо от подчертаните напоследък т.н. „имперски интереси на тогавашна Русия”. Децата на руския народ, тръгвайки на война не са мислили за интересите на тогавашния император, а че отиват да освобождават близък до тяхното разбиране славянски народ.
Затова ще повторя отново думите на участника от НД „Традиция”, който възпроизведе образа на Гурко в последното възпроизвеждане на събитията около освобождаването на Етрополе: „Русия можеш да обичаш или да не обичаш, но руският народ си длъжен, защото изпрати децата си на хиляди километра да умрат в Етрополе”. По различни данни на връх Баба и на територията на Община Етрополе са загинали над 150 човека.
От покойния отец Никола Аламана съм чул, че само в двора на горната църква „Св. Георги” са погребани 100 руски войника. При неотдавнашния и продължаващ и сега ремонт на църквата бяха изровени множество скелети, което потвърждава неговите думи.
Колкото и зловещо да звучи в днешния празничен ден, но това е истината.
Истина е и това, че етрополци отбелязаха подобаващо днешния Трети март. Както беше предвидено по програмата, след издигане на Националния трибагреник под звуците на Химна на РБългария, бяха положени венци и букети с цветя пред Паметника на загиналите във войните етрополци: от името на Димитър Димитров -кмет на община Етрополе и Марин Маринов - председател на Общинския съвет, Местна коалиция Етрополе, ОбС на БСП, ПП "ГЕРБ", НЧ "Тодор Пеев-1871", Алианс Български командоси, Движение русофили - Етрополе, Исторически музей, РК "Традиция", СУ "Хр.Ясенов", ПГ "Тодор Пеев", ОУ "Хр.Ботев" - с.Лопян, ОУ "Г.Бенковски" с.М.Искър, РПК -Етрополе, Детска градина "Звънче", Организацията на хората  в неравностойно положение, ОУ "Хр.Ботев" - гр.Етрополе, Сдружение на диабетиците, Демократичен съюз на жените и Български антифашистки съюз.
В своето слово кметът Димитър Димитров за сетен път припомни ролята на Етрополе и на етрополци за Освобождението не само на града, но и на Родината.
След това в големия салон на Читалището децата от ЦДГ „Звънче” и самодейните състави към НЧ „Тодор Пеев-1871”:  Женска вокална група "Димана", Детска вокална група "Звездица", Театрална трупа "Михаил Пенчев", Сатирична Театрална трупа "Николай Коев", Мъжка вокална група "Ветераните", Трио "Романтика", ВГ "Оренда", Народен оркестър и танцьорите от ТА "Балканска младост" поднесоха концерт, подобаващ на годишнината.
А красивата кошница с цветя от кмета Димитър Димитров и председателя на Общинския съвет Марин Маринов беше израз на благодарност от името и  на жителите на Общината за прекрасното изпълнение на празничната програма. 
Зрителите в салона аподираха през цялото време възторжено изпълнителите.