Трогателно и вълнуващо премина церемонията по награждаването на победителите в петото /юбилейно/ издание на Национален литературен конкурс “Стамен Панчев“. Събитието се състоя на 24 май в малкия салон на читалище “Христо Ботев“. В началото бе показана компютърна разработка, която проследява историята на конкурса. Презентацията бе подготвена от градската библиотека “Иван Вазов“. 


Младите хора от театрална формация “Карнавал“ при читалище "Христо Ботев", с ръководител Мирослав Йорданов, изпълниха откъси от наградените творби. 


По време на тържеството се изказаха представители на журито и организаторите, родствениците на Стамен Панчев – Стамен Банковски – негов правнук, и Райна Панчева – внучка на поета. Думата поискаха и някои от наградените автори.


Проф. Михаил Неделчев – председател на журито, сподели впечатленията си от творбите на участниците в конкурса. В началото на своето изказване литературният критик поздрави организаторите – Община Ботевград, дружество “Орханиец“ и дружество на литературните творци „Стамен Панчев“, за това че последователно осъществяват тази литературна надпревара и пазят паметта на Стамен Панчев, която, по негови думи, безспорно е вписана в национална памет по един много стабилен, прекрасен начин. 


“Пето издание на конкурса – това наистина е традиция. Малко са тези градове, които имат такъв конкурс. Чудесно е, че ученици от цялата страна четат Стамен Панчев“, каза проф. Неделчев. Той подчерта, че освен поезията, трябва да се популяризира и прозата на видния наш съграждани, включително и неговото епистоларното наследство. 


“Стамен Панчев е един от типичните строители на нова България в културно и в просветно отношение от края на XIX и началото на XX с многобройните си беседи и сказки“, каза културологът. Михаил Неделчев обърна внимание на една от тях, посветена на участта на българите в Македония, която звучи актуално и днес.  


Що се отнася до тазгодишните творби в конкурса на името на Стамен Панчев, председателят на журито обобщи: “Нивото е високо, по-високо в сравнение с миналата година. Това означава, че по-амбициозно са участвали учениците, а може би учениците са по-добри в сравнение с миналата година.“. 


Проф. Неделчев поздрави всички участници в конкурса и се обърна към тях с думите: “Литературата, млади приятели, е безкрайно опасно, занимателно и интересно нещо. Освен това тя има едно безценно качество – нищо не може да бъде сравнено с нея. Колкото и да са силни тези думи, литературата ни прави безсмъртни. Благодарение на литературата, ние живеем много животи, в много светове и в много пространства – в минало, в бъдеще, и в настояще.“.


От името на общинското ръководство поздрав към участниците в конкурса, техните родители и преподаватели отправи Стефка Граматикова – секретар на Община Ботевград и председател на дружество “Стамен Панчев“. Тя благодари на родствениците на поета, за това че подкрепят конкурса, както и на жителите на общината, уважили този празник на словесното изкуство  в Ботевград. 


“Тази година бяхме много изненадани, че темата, която препоръчваме за категория “Проза“, и то за по-големите ученици – от IX до XII клас, беше впечатлила и малките ни участници. Темата е: Аз, ние и другите. Тази тема е изключително всеобхватна, като че ли отразява целия човешки живот. Защото всъщност означава, че ние трябва да се припознаем в някаква общност или да разпознаем друга общност, на която по някакъв начин животът ни противопоставя или пък напротив. Темата „Аз, ние и другите” явно е провокирала въображението на младите пишещи до такава степен, че те са писали по нея не само проза, а и поезия. Темата е глобална в днешния също така глобален свят. Ние, провокирани от българското европредседателство, я поставихме, защото ни беше много любопитно към каква обществена група се идентифицират младите хора, но те ни показаха, че няма нужда от граници в нашите човешки взаимоотношения“, каза Стефка Граматикова. 


Секретарят на общината сподели с присъстващите, че организаторите имат идея да издадат алманах с наградените творби в петте издания на конкурса. Тя изрази увереност, че книгата ще бъде факт до следващото издание на литературната надпревара. 


Признателност към участниците в конкурса, техните родители и учители, към организаторите – за времето, което отделят, отправи Стамен Банковски. 


“Независимо дали човек създава литература, или консумира литература, в качеството си на читател, и в двата случая тя оказва огромно позитивно влияние върху него“, каза Стамен Банковски. Той призова родителите да насърчават своите деца да четат и пишат повече. Г-н Банковски връчи парични награди и плакети на победителите от двете възрастови групи в двете категории “Поезия“ и “Проза“. Имената на наградените може да видите тук:http://botevgrad.com/news/72638/Izvestni-sa-imenata-na-pobeditelite-v-yubileynoto-izdanie-na-Nacionalen-literaturen-konkurs-Stamen-Panchev/


По време на награждаването думата поиска Стефани Иванова – ученичка от ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“. Тя благодари на организаторите на конкурса. “Благодарение на такива хора светът върви напред“, каза авторката на творбата “Реквием за човека“.


Носителката на специалната награда - Величка Зердашка от Пловдив, също пожела да поднесе своята лична благодарност към организаторите. Тя сподели още, че един от любимите й поети, от когото черпи вдъхновение, е именно Стамен Панчев.  


Наградата на г-ца Зердашка бе връчена от секретаря на общината Стефка Граматикова. Ученичката от Пловдив получи 200 лева от Община Ботевград и стъклен плакет с името си, предоставен от дружество “Орханиец“. 


Специалната награда бе присъдена на Величка Зердашка за стихотворението й “В своя дом“,  посветено на Стамен Панчев, което може да си припомните оттук:http://botevgrad.com/news/72633/Dnes-se-navarshvat-105-godini-ot-smartta-na-Stamen-Panchev/


Тази година носители на наградата за най-добре представил се местен автор станаха двама участници - Ивлин Колева – ученичка от ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“, чиято творба – “Мъртви пеперуди“, е класирана на  първо място във втора възрастова група, категория “Поезия“, и Мартина Красимирова Гецова  - ученичка от ПГТМ “Христо Ботев“, завоювала първо място в първа възрастова група, категория “Поезия“, със стихотворението “Живот“.


Двете момичета получиха по 50 лева и книги. Наградите бяха връчени от Симеон Ангелов – зам.-председател на дружеството на литературните творци “Стамен Панчев“.


За първи път тази година награда бе предоставена  и от Литературен клуб “Стамен Панчев“. Представителят на клуба и член на журито на конкурса – Даринка Петкова, обяви имената на трима автори, чиито творби ще бъдат публикувани в юбилейния сборник на клуба. Това са  Илия Ушев от Велинград, Александър Станков от София и Мелек Ширин от град Попово, област Търговище. 


Даринка Петкова сподели, че за нея е било истинско удоволствие да чете творбите на децата и че е горда, защото е успяла да се докосне до техния душевен мир. Тя  прочете свое стихотворение, вдъхновено от Стамен Панчев. 


На финала на церемонията по награждаването думата бе предоставена на внучката на Стамен Панчев – Райна Панчева. Тя сподели с присъстващите интересен факт, достигнал до нея. При едно от своите участия в симпозиум във френската столица, изтъкнатият наш кардиолог проф. Илия Томов рецитирал пред чуждестранните си колеги, по време на вечеря с тях, стихотворението “Сине мой„ и едновременно го превеждал на френски език. Всички останали очаровани от творбата и перфектния френски на българина. Стихотворението станало повод за задълбочен разговор между лекарите на тема поезия. Те започнали да разсъждават, че в световната поезия има много стихотворения, посветени на любовта към майката, на любовта към любимата, към добрия приятел, но като че ли няма друго такова стихотворение, което да звучи като завет на бащата към сина. Според г-жа Панчева, може би това е причината то да бъде преведено и да съществува в една от големите европейски библиотеки – в Стокхолм. 


Накрая организаторите и участниците в конкурса си направиха обща снимка за спомен. 


За победителите, които нямаха ангажименти и приеха поканата на общината да й гостуват, програмата продължи с посещение на Исторически музей – Ботевград и паметник-костница на Ботевите четници в Скравена. Поради лошото време не се осъществиха  посещението в килийното училище в Боженица и разходката до крепостта Боженишки урвич, но пък интересни факти за двата обекта бяха представени в беседата, която музейните работници изнесоха пред гостите. 


Лауреатите на конкурса и техните придружители бяха настанени в общинската почивна база в Боженица. Там се състоя поетична вечер, в която, освен гостите, участваха и местни поети. Изявата премина в непринудена приятелска атмосфера и сближи присъстващите творци от различни поколения и населени места в страната.