За втори пореден път Сдружение “Сила на духа“ към Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания организира честване на християнския празник Благовещение. Тъй като той бе в неделя – 25 март, организаторите решиха тържеството да се състои на следващия ден, който също бе празничен – на 26 март православната църква чества събор на Св. архангел Гавриил, който  е донесъл благата вест на Пресвета Богородица, че ще роди Спасителя на света, обясни на присъстващите Елисавета Митушева – председател на неправителствената организация. Тя представи участниците - ученици ОУ „Васил Левски” – Ботевград, деца, които изучават вероучение и посещават църковните служби, възпитаници на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” и на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Ботевград. Те разказаха за църковния празник Благовещение, за народните вярвания, свързани с него, както и за това, че е традиция на този ден да се почита майката, чиято закрилница е Света Богородица. В програмата прозвучаха и църковни песнопения.  


Елисавета Митушева сподели с присъстващите, че и тази година Сдружение „Сила на духа” отличава с грамота наша съгражданка за проявено милосърдие. Това е Моника Христова – собственик на фирма „Молтен”. В продължение на две години тя е осигурявала финансова помощ на млада жена, която не е имала възможност да работи, тъй като е трябвало да гледа болния си брат. За щастие той вече е преодолял тежкото заболяване.  


Откритият урок по религия бе реализиран с подкрепата на архиерейския наместник отец Борис, който поздрави организаторите на тържеството, участниците и публиката. По негови думи, на Благовещение трябва да празнуват не само майките, а всички жени. Според отец Борис, до ден днешен не може да се докаже защо празникът на жената е изместен от 25 март на 8 март. Той пожела както Света Богородица е приела благата вест, така всички ние да носим тази блага вест в сърцето си, да се уповаваме на Бог, да се молим на архангел Гавриил – нашият ангел пазител, винаги да бъде с нас и да ни предпазва от беди!  


Архиерейският наместник се обърна с молба към зрялата част от публиката да поставят на родителски срещи в училищата въпроса за изучаване на вероучение, защото то ще допринесе за духовното възпитание на децата.