От 17 март до 15 април 2018 г. в София се провежда четиринадесетото издание на националния детско-юношески конкурс за музикално изкуство „Орфеева дарба“. Даровити деца от цяла България, разпределени в четири възрастови групи, се състезават в три направления: Музикален фолклор (български и на други народи и етноси – народно пеене), Популярна музика и Класическа музика (пиано, цигулка, медни духови инструменти).


Ботевградската школа по пиано към НЧ „Христо Ботев 1884“ тази година се представи с трима свои възпитаници - Десислава Младенска, Деница Босилкова и Вихрен Пиронски. В събота – 31 март, се проведе надпреварата в направление Класическа музика – „Пиано“. В първа възрастова група - индивидуални изпълнители, златен медал завоюва Десислава Младенска. Също така журито връчи на 6-годишната ботевградчанка и приз за „Най-малък участник“.  Деница Босилкова и Вихрен Пиронски взеха участие съответно във втора и трета група на конкурса, където получиха грамоти.


Конкурсът „Орфеева дарба“ се организира от Национален форум „Орфеева дарба“. Цел на инициативата е да открива и предоставя възможност за изява на талантливи изпълнители – деца и младежи, както и запазване и обогатяване на музикалния и танцов фолклор и съвременното музикално и танцово изкуство.


Конкурсът е включен в културния календар на Министерство на Културата за 2018 г. и се провежда под патронажа на Столична община. Събитието се реализира със съдействието на Съюз на българските музикални и танцови дейци в България.