Детски хор „Бонка Големанова” с диригент Боряна Нешкова откри Маратона на четенето в Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов”  с две песнички, едната от които бе популярната „Мама ми купи днес нова книжка с картинки”. Инициативата преминава под мотото „Детската книга и изкуството”. Затова първите участници в нея бяха деца и младежи от самодейните състави при Народно читалище „Христо Ботев” - Ботевград.  


За 13-ти пореден път екипът на общинска читалищна библиотека „Иван Вазов” се присъединява към националната инициатива „Маратон на четеното”. „Целта ни е да утвърдим библиотеката като значимо място за четене, общуване и срещи на общността. Събитието е подкрепено от Община Ботевград е част от културния календар на общината”, каза при откриването на маратона главен библиотекар Людмила Чудомирова. 


Поздрав към присъстващите отправи кметът Иван Гавалюгов, който и тази година се включи в инициативата.  „Четенето на книги не може да бъде заменено нито с телевизията, нито с игрите, нито със съвременните средства за набиране на информация. По един неповторим начин то дава възможност да се развива въображението на всеки индивид. Ето защо не трябва да спираме да полагаме усилия в посока на това нашите деца да отделят необходимото време за четене на книгите, които са им интересни”, каза той. Иван Гавалюгов се обърна към децата и младежите с думите: „Слушайте Вашите родители и четете книги! Знам, че има интересни детски предавания, но книгата трябва да бъде незаменим Ваш спътник във Вашето изграждане като добри хора и личности.”. 


Секретарят на общината Стефка Граматикова поздрави екипа на библиотеката за това, че вече 13-та поредна година организира тази инициатива, т. е. от самото начало на националната кампания. Тя пожела следващия път залата, където бе даден старт на инициативата, да се окаже малка за всички онези, които биха довели децата си и самите те имат желание да се включат в Маратон на четенето. „Четеното, знаем, е неоценимо средство, един нов поглед към света и той никога няма да бъде затворен прозорец”, каза още секретарят на Община Ботевград.   


Събитието продължи с четене на книги. Присъстващите деца четоха откъси от книгата „Патилата на метлата” от Джулия Доналдсън. Кметът Иван Гавалюгов и секретарят Стефка Граматикова се включиха с откъси от българската народна приказка „Най-хубавата стая”.


За децата, които участват в инициативата, са осигурени книги и грамоти от Община Ботевград, съобщиха от градската библиотека.      


Маратон на четеното е национална кампания, която се провежда от 2 април – Международен ден на детската книга, до 23 април – Международен ден на книгата и авторското право, и се осъществява от Българска библиотечна информационна асоциация и Асоциация „Българска книга”. В хода на маратона се насърчава четеното и общуването с книгите. Участието в инициативата е нерегламентирано и доброволно. В нея могат да се включат всички, които желаят. Участниците четат текстове от произведения на даден автор.