За трета поредна година в Ботевград е възродено едно емблематично събитие, което съхранява паметта и носи идентичността на нашия край – съборът на града. Оттогава всяка година на този ден Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил взима участие в празника, като отслужва водосвет за здраве на жителите на Ботевград. И тази година той поздрави местните хора и гостите на града с „Христос Воскресе” и отправи благопожелания към тях.

„Сега е време да празнувате и да се веселите, защото е минал постът и е дошло светлото време за празнуване. Защото Христос е възкръснал и ни е дарувал тази велика радост – да знаем, че той е победил смъртта, победил е злото и ни е дарувал победата – тази божествена сила, с помощта на която ние можем да вършим добри и полезни дела, да възпитаваме децата на добро, за да станат истински и добри граждани, да Ви радват и да бъдат достойни Ваши наследници! Нека Божието благословение на възкръсналия Господ Иисус Христос да бъде с всички Вас, да Ви даде Господ душевно и телесно здраве, да дарува радост, благополучие на Вашия град и на всички Вас! Честит празник! Христос Воскресе!”, каза Дядо Владика.

По случай празника кметът Иван Гавалюгов също поздрави своите съграждани и гостите на града. „Това събитие се очаква с нетърпение не само от местните хора, а и от ботевградчани, които живеят и работят извън Ботевград, защото ги връща в родния град, при семействата, при приятелите, връща ги към корена и ги кара да се чувстват щастливи. Убеден съм, а и знам от лични контакти, че една съществена част от тях, особено по-младите, въпреки че към настоящия момент живеят и се трудят на друго място, свързват своето бъдеще отново с Ботевград и вярват, че рано или късно ще се завърнат, за да отгледат своите деца тук, да продължат своята професионална кариера тук или пък да изживеят третия етап от своя живот на спокойствие в красивия Ботевградски край. Ето защо още повече вярвам, че пред нашия град предстоят много слънчеви дни и ни очаква едно оптимистично бъдеще.
За да се случат хубавите неща и за да стане Ботевград още по-привлекателно място за живеене, освен всичко друго, а може би и най-важното – изисква се непоклатима вяра в успеха на това, което искаме да постигнем и в това, за което мечтаем. Трудностите и препятствията са само едно изпитание на вярата ни и мотивацията да постигнем мечтата си.
На днешния празничен ден Ви пожелавам да бъде светло и ведро в сърцата и душите Ви, да сте оптимисти повече от всякога, доброто настроение и позитивните мисли да Ви съпътстват днес и през следващите дни, никога да не губите вяра в доброто, в слънчевото и оптимистично утре на нашия град и нашата страна! В своите мисли и дела се уповавайте на християнските ценности и човешките добродетели! Честит празник!”, каза кметът на Ботевград. 

Днешната празнична програма продължи с концерт на общински духов оркестър Ботевград с диригент Иванка Савова. За доброто настроение на присъстващите допринесоха фолклорните състави при читалище „Христо Ботев” и фолклорен ансамбъл „Ботевград”. На сцената се изяви и мажоретният състав при ОУ „Васил Левски” – с. Новачене.
Кулминацията на празника бе концертът на красивата и гласовита Деси Добрева, която зарадва публиката с най-хубавите песни от своя разнообразен репертоар.
На финала на програмата звучаха изпълненията на Литаковската духова музика, която още повече вдигна градуса на настроението сред присъстващите на тържеството в градския парк.  

Според спомените и преданията на деди и прадеди, народните песни от ботевградския край и проучванията на проф. Петър Мутафчиев, съборът в Ботевград е продължение на традиция, чието начало се крие в далечното минало на някогашното село Зелин, влизащо във владенията на Севаст Огнян през 14-ти век.
Традицията е  запазена до края на 50-те години на миналия век, когато ботевградчани сборували и канели гости от близо и далече на втория ден на Великден. В първите десетилетия след 1944 год. съборът на Ботевград постепенно е изместен от пазара на най-тъжния ден за православните християни – Разпети петък.

През 2016 год., по инициатива на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, архиерейския наместник отец Борис и други местни  свещеници, и общественици, се преустановява празненството на Разпети петък, а съборът на Ботевград е възроден на Втория ден на Великден.