От 17.30 часа на 18 април Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов” - Ботевград организира среща-разговор с Момчил Цветанов, автор на книгата „Българските планини“. Както се подразбира от самото заглавие на книгата, основната тема на дискусията ще бъде как са се образували българските планини.  


Момчил Цветанов е професионален планински водач от около 15 години, с близо 600 професионално водени групи до всяка от българските планини и в планините по света. Спелеолог, инструктор по оцеляване, работил за най-известните предавания за оцеляване по света. Всичките тези разностранни интереси са го запалили да опознава все повече и повече природата и българските планини.


Един от въпросите, които винаги са вълнували планинарите у нас, е „Колко са на брой българските планини?“. За да получиш правилен отговор, трябва да зададеш правилният въпрос. За да разберем колко са планините, трябва да се потопим в далечното минало на нашите земи, когато преди десетки и стотици милиони години са започнали процеси, преобразили завинаги Европа и Балканите.


Събитието „Как са се образували българските планини?” е част от програмата на библиотеката в рамките на националната кампания „Маратон на четенето 2018“.