Един от болните въпроси, които вълнуват жителите на Етрополе и Общината, е състоянието и бъдещето на Общинската болница.
Този беше и един от основните въпроси, които бяха обект на разглеждане от проведената на 26 април сесия на Общинския съвет.
Както анонсирахме в заглавието, болницата ни запазва съществуващите структури и легла към тях. Такова е и решението на Комисията за изработване на Областна здравна карта на Софийска област.
За читателите на сайта качваме основната част от докладната записка, която управителят на „МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев” ЕООД д-р Галя Илиева изпрати до кмета Димитър Димитров и председателя на Общинския съвет Марин Маринов:
„На 22.02.2018 г. в гр. София се проведе заседание на комисията, на което бе приет проект на здравна карта на Софийска област.
Д-р Златанов, директор на РЗИ София област представи здравен и демографски анализ на областта, запозна членовете на комисията с обезпечеността с лечебни заведения, специалисти и професионалисти по здравни грижи.
Приет бе проект на Областна здравна карта, в който е заложено запазване на съществуващите структури и легла към тях за „МБАЛ проф. д-р Ал. Герчев” Етрополе”.
В заключение директорът на РЗИ-София област допълни, че във връзка с текущите реформи и взимайки предвид тенденцията на застаряване на лекарския персонал и нарастващия кадрови дефицит, в бъдеще би могло да се обсъди сдружаване на болници от региона чрез създаването на консорциуми. Това ще даде възможност пациентът да получи комплексен пакет обслужване чрез достъп до апаратура, високо специализирани дейности и специалисти, което ще повиши качеството на предлаганите услуги.”
Качваме и акценти от Годишния финансов отчет на Болницата, който беше разгледан и приет на вчерашната сесия. 
Към 31.12.2017 г. разпределението на персонала е: лекари-42/ в т.ч. 34 на основен трудов договор/, фармацевти 1, специалисти по здравни грижи 57 /в т.ч. 52 на основен трудов договор/, акушерки-6, медицински сестри-35 /в т.ч. 30 на основен трудов договор/, лаборанти/ клинични и рентгенови/-9, помощник-фармацевти-1, друг персонал-43.
Лекари по специалности:
- интернисти-5 / 4 на основен трудов договор/
- ендокринолози-1
- кардиолози-2
- пневмофизиатри-2 /1 на основен трудов договор/
- педиатри-2
- хирурзи-2
- ортопедо-травматолози-3 /2 на основен трудов договор/
- акушер-гинеколози-4
- офтамолози-1
- оторинголаринголози-1
- физиотерапевти-1
- анестезиолози-5 /3 на основен трудов договор/
- други-8 /6 на основен трудов договор/
През 2017 г. броят на преминалите болни е 3830 души, използваемостта на легловия фонд е 58.21 %.
Както се казва в такива случаи - това са фактите. 
За разлика дори на съседни болници, тази в Етрополе се запазва и ще продължи да работи и в бъдеще.