Програмата на 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, ще започне от 10:30ч. с празнично шествие, което ще тръгне от пл. „Саранск“ (Исторически музей Ботевград) до пл. „Освобождение“ (сцената пред сградата на Община Ботевград).


На площад „Освобождение“ в общоградското тържество всички ще запеят химна на Светите братя Кирил и Методий – „Върви, народе възродени“.


По традиция кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов ще награди отличените в номинациите „Учител на годината 2018“.


Специален гост на събитието ще бъде младият писател Мартин Колев. Автор е на сборниците с разкази „Кучето на терасата“ и „Микро“. Публикувал е в редица издания, сред които „Култура“, „Капитал“,  „Литературен вестник“, „Море“, „Гранта“. Лауреат на Националния  конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“ и на конкурса за камерна пиеса на Театър 199. 


Мартин добива голяма популярност с различната си представа за света. Неговите книги „Софийски магьосници“ и „Софийски магьосници в сърцето на Странджа“ са пълни с малки съкровища, а нестандартните герои и ситуации в тях събуждат любопитството към вълшебния столичен свят. 


Темата, която Мартин ще представи като гост на събитието в Ботевград, е „Най-скришното място“.


Програмата ще завърши с концерт на Камерен оркестър „Митонисимо“ с диригент и солист Огнян Митонов. По време на техните изпълнения публиката ще има възможност да чуе на живо едни от най – ярките произведения на български композитори – П. Владигеров, М. Големинов, Г. Черкин, Ас. Карастоянов, П. Хаджиев, Б. Карадимчев, също така и на славянски автори като Чайковски, Дворжак, Корсаков, Мусоргски.