С тържествено шествие под звуците на "Върви, народе възродени" бе дадено начало на празничната програма в Ботевград по повод днешния голям празник - 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. В него участваха ученици и учители от местните учебни заведения. Предвождани от духов оркестър Ботевград, те носеха портрети на светите братя Кирил и Методий, плакати с българските букви, училищните знамена и българския трибагреник. В центъра на Ботевград, под диригентството на Боряна Нешкова, детски хор "Бонка Големанова" изпълни всеучилищния химн.   


"24 май е общият празник на светите братя Кирил и Методий, които, по думите на Климент Охридски, прогониха мрака на незнанието, просветлиха очите и сърцата на българите и посяха духовните слова за спасението и свободата на нашия народ със своето най-велико дело – създаването на славянската писменост”, каза от празничната трибуна Николета Иванова – началник отдел „Хуманитарни и социални дейности” при Община Ботевгрсд. Тя даде думата на кмета Иван Гавалюгов, който също честити светлия празник на ботевградчани и отправи поздрав към всички присъстващи. 


„Както всяка година, днешният ден е повод още веднъж да се почувстваме горди с нашия произход, с делото на светите братя Кирил и Методий. Те създадоха писмеността, на която днес ние се изразяваме, изразяваме нашите мисли и чувства. Писмеността, която предадохме на другите славянски народи”, каза Иван Гавалюгов. В словото си той обърна внимание на една, по негови думи, задълбочаваща се негативна тенденция в нашето общество, наблюдаваща се от десетилетия, а именно тенденция на повсеместна деградация на ценностната система в нашето общество и влошаване на грамотността, особено сред младите хора.


„Знаете, че нашите предци са се борили да запазят писмеността и културата ни от външно негативно влияние, а днешната битка, която трябва да водим, е със самите нас - тя е най-тежка, защото трябва да преодолеем самите себе си. Защото ние сме най-големият враг на ценностите, които дедите ни са изграждали през годините. Разбира се, аз съм оптимист, че тази тежка битка ще бъде спечелена. Нашата приоритетна и най-голяма отговорност е да помогнем на младите хора да се изградят като едни добри граждани, да ги възпитаме на всички християнски и човешки добродетели, да ги направим грамотни не само в смисъла да могат да пишат и четат, а да могат да разсъждават, да мислят и да се изразяват на нашия български език”, каза Иван Гавалюгов.      


Кметът връчи и наградите на отличените в номинациите „Учител на годината 2018“.


В категория „Предучилищно образование” с приза бе удостоена Весела Петрова – учител в ДГ „Звънче”. 


Славейка Калфова бе отличена в категория „Начален етап на основно образование”. Тя е учител в ОУ „Н. Й. Вапцаров”.  


В категория „Прогимназиален етап на основното образование” наградата бе присъдена на Стилиян Станчен– учител в ОУ „Васил Левски” – Ботевград.


Инж. Антоанета Йотова – учител в ПГТМ „Христо Ботев”, бе отличена в категория „Средно образование”. Наградата от нейно име получи Иван Николов – директор на учебното заведение. Той обясни, че г-жа Йотова не може да присъства поради ангажимент извън Ботевград. 


От своя страна наградените учители отправиха благодарност към своите колеги и към възпитаниците си за оказаната подкрепа. В изказването си всеки един от тях подчерта, че посвещава отличието на колектива, с който работи. 


Последваха приветствия от гостите на тържеството – Илонка Славчева  и Йордан Томов – експерти в Регионално управление „Образование” – София регион.


За силата на словото разказа специалният гост на Ботевград в днешния празничен ден - младият писател Мартин Колев – автор на книгите „Софийски магьосници“ и „Софийски магьосници в сърцето на Странджа“. Той напомни, че книгите са ценност, която е достъпна за всеки.  


„Днес е добър ден да се замислим, че имаме достъп както до екрана на телефона си, така и до старите книги от кварталната библиотека, че разполагаме с богатство от заглавия, безценни заглавия, и то достъпни - на нашия роден, красив, жив език. Днес е ден да си спомним, че ако се оглаждаме достатъчно дълго и усърдно за най-скришното място, в крайна сметка то може да се окаже току под носа ни, особено ако от време на време забиваме нос в някоя книга”, каза Мартин Колев. 


Програмата завърши с концерт на Камерен оркестър „Митонисимо“ с диригент и солист Огнян Митонов. В центъра на Ботевград прозвучаха произведения на български композитори – П. Владигеров, М. Големинов, Г. Черкин, Ас. Карастоянов, П. Хаджиев, Б. Карадимчев, също така и на славянски автори като Чайковски, Дворжак, Корсаков, Мусоргски.


От 17.30 часа днес училището в Скравена, носещо името на светите братя Кирил и Методий, ще чества 140 години от своето създаване. Концертът по този повод ще се състои в салона на читалище "19 февруари" в селото. В него ще вземат участие деца от учебното заведение. Присъстващите ще видят компютърна презентация, разказваща историята на училището. Очаква се на събитието да присъства министърът на образованието Красимир Вълчев.