Признавам, че от доста време не съм срещал трудност при отразяване на каквото и да е събитие, както днешния празник.
Заради слънчевия ден или заради многобройните слънчеви усмивки на децата на Етрополе, но площадът беше пълен с народ, както не е бил доста отдавна.
А публиката беше толкова пъстра, най-вече от пресъздадените какви ли не герои от приказките, историческите събития през вековете, циркови и др.п образи. Изобщо за какъвто герой се сетиш, непременно ще го срещнеш в тълпата. Иначе това бяха етрополски ученици, които се разхождаха или се снимаха за спомен с такова удоволствие и желание, че на човек не му се искаше да откъсне очи от красотата и точността на образите, пресъздадени след упорита предварителна подготовка. Без капка кич или преиграване.
Точно в 17:00 изневиделица се появи „Баба Яга”, /в изпълнение на неповторимата Иванка Георгиева/,  с метлата в ръка. Но вместо да уплаши децата, тя ги събра за кратко време около себе си и стана център на неповторимото за описание детско веселие.
Сътвориха го танцьори от ТА "Балканска младост", със съдействието на ученици от СУ "Хр.Ясенов".
На моменти публика и изпълнители ставаха едно цяло. Всяко дете искаше да участва в организираните от Баба Яга и нейните помощници коя от коя по интересни игри с елементи на състезания. Със съответните награди за победителите - грамоти и лакомства.
Първото състезание беше между две деца да подредят най-бързо оставените на масите пред тях букви. Получи се „Първи юни”. Последва раздухването от масите на празни пластмасови чаши с въздуха от надутите от всеки състезател балон. Победител излезе вятърът, който раздуха наведнаж всички чаши от масите. Бързо, по-бързо, най-бързо изпълнение на популярна детска песничка, която „зарази” и публиката - като малки и големи пееха и играеха заедно с изпълнителите от естрадата. Имаше и надбягване в чували. И пълнене на чаши с вода с помощта на домакинска гъба.
Родителите и по-възрастните от площада вероятно са играли като деца на тази игра: да изядеш две-три бисквитки и после да свирнеш с уста. Май само едно-две деца от състезателите успяха да се справят докрай със задачката. Победител беше само един ученик, както е във всяка игра.
Имаше и други интересни игри и закачки, като накрая Баба Яга накара всяко едно от желаещите деца да изпълнят по едно стихотворение или песничка. Желаещите не бяха малко и „състезанието” продължи доста време.
И докато едни се състезаваха на естрадата, други се бяха „прежалили” да бъдат изрисувани от участници в школата за изобразително изкуство на учителя от СУ „Христо Ясенов” Николай Георгиев.
Отмина днешния детски празник, организиран по детски от децата за децата. Похвална е идеята на организаторите тази година да не се викат външни изпълнители. Децата на Етрополе показаха, че могат не само да се веселят, но и да се отнасят сериозно към организиране и провеждане на един такъв отговорен и важен за тях празник.
Затова го и нарекох „Празник от децата за децата”!