С тържествена заря проверка завършиха тържествата в Скравена, посветени на 2 юни- Деня на Ботев и загиналите за свободата на отечеството и.  На площада пред Паметника костница десетки жители и гости на общината се поклониха пред подвига на Христо Ботев и неговите четници.
Заместник-министърът на образованието Деница Сачева изнесе слово, в което изтъкна, че уроците на Ботев са живи и актуални и до днес. Сред официалните гости бяха Явор Нотев, заместник-председател на Народното събрание, депутатите Иван Ченчев и Мартин Тинчев, ръководството на община Ботевград.
В тържествената заря-проверка участва военна част от Враца.
По-рано през деня  акад. Константин Косев, проф. Христо Матанов, инж. Георги Мандев, д-р Тихомир Стефанов и Боян Ботйов участваха в традиционните исторически четения в Скравена, посветени на 142 от гибелта на поета-революционер.
Историята на Ботевата чета е една от най-ярките страници в Априлското въстание от 1876 година - връх в освободителните борби на българите в Османската империя. Жестокото му потушаване предизвиква широк международен отзвук и довежда до освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 г.