С тържествена заря- проверка пред Паметника-костница в Скравена завършиха честванията по повод 2 юни - Деня на Ботев и загиналите за отечеството. Стотици жители и гости на селото се поклониха пред тленните останки на Ботевите четници, които вече 141 години се пазят като светини в селото.


Слово произнесе зам.председателят на Народното събрание Явор Нотев. След официалните гости бе депутатът от ГЕРБ Мартин Тинчев , кметът на общината Иван Гавалюгов, председателят на общобългарската фондация „Христо Ботев” – Боян Ботйов и други. Цветя пред Паметника-костница бяха поднесени от името на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.


В тържествената заря-проверка участваха роти от военния гарнизон във Враца. 


Честванията в Скравена започнаха по-рано днес с исторически четения, организирани от местното читалище и общонародната фондация „Христо Ботев”. В тях участваха преподаватели от Университета по библиотекознание и информационни технологии.


На площада пред читалището  концерт изнесоха смесният хор „Стамен Панчев”, духовият оркестър с диригент Иванка Савова, Младежкият духов оркестър с диригент Константин Гайдарски и мажоретният състав с ръководител Иванка Христова.