На 9 юни 2018 г. в град Велинград за шести път се проведе Национален фестивал на старата градска песен „Красив роман е любовта“.
Събитието се организира от Народно читалище „В.Левски-1904” - Велинград със съдействието на община Велинград. Фестивалът е с конкурсен характер и се провежда в рамките на един ден, а наградния фонд включва І-во, ІІ-ро и ІІІ-то място,  награда за индивидуално участие  и дует.                
Форумът дава възможност за изява на певчески групи  от цялата страна, а целта е да се възроди и популяризира градската песенна традиция. Регламентът не допуска участие на професионалисти.
Състезаваха се вокални групи от различни краища на България. Председателят на журито  Стефан Сестримски и председателят на читалището–домакин Никола Делиев  приветстваха частниците и връчиха наградите.
Първа награда бе присъдена на ВГ“Оренда“ към НЧ“Тодор Пеев – 1871г.“ – гр. Етрополе с ръководител Петя Цекова.  Групата се  представи с песните „Елегия“ по текст на Д.Дебелянов и музика Николай Христов и популярните шлагери „Синьото елече“ и „Село Бреница“. 
Текст и снимки: Петя Цекова


П.П. Поради технически причини, статията излиза толкова късно, за което се извиняваме на участниците и на читателите на сайта.